Tågluff

Kunde gena med buss från Billeberga via Torpet, N. Möinge, Asmundtorp, Råga Hörstad, Rotehög efter att ha tagit fel tåg. "Nästa stopp Teckomatorp, dörrarna stängs". Krillehäng i Landskrona, äta, titta på foton och soffumgås. Väderomslag och Öresundståg tillbaka till Malmö, där jag hittade Erik på Debaser tillsammans med Christoffer och andra. Det blev en öl och nån timme i mikroklimatet (infravärme under parasoll) innan det blev alldeles natt & hemgång.


159732-306
159732-307
159732-310

Eftermiddagen dagen efter börjar helgen. Tåget står på perrongen, det är ett av de lila pågatågen som man alltid åkte med innan västkustbanan och Bron. Vi tar varsin fönsterplats och stuvar undan den lilla packningen. "Tåg mot Simrishamn, tag plats!" Det är lite samma förväntan som när man tar nattåget till Berlin & man vet att man ska vidare. Vi rullar ut från stationen och genom fönstret ser jag först utkanter av Malmö, sedan
- sädesåkrar
- klotter på tegelvägg (Jag äter kameler)
- "Skeppshandel" på en byggnad nära stationshuset i Ystad och därunder "Tackel & tåg"
- "Pär's smide och mekaniska"
- hav och fält
- en cirkus i blått och gult
- Gärsnäs där Erik berättar att Birger är född

Framme i Simrishamn är det kallt. Ett stort gäng väldigt små människor i yngre tonåren hänger vid stationen och pratar om sprit och blannevann. Två tjejer nästan utan kläder går barfota upp mot stan, en svart volvo skruvar ner volymen för att kunna kommentera när de kör förbi. I centrum går en möhippa in på enda restaurangen som inte är en pizzeria, nere i hamnen säljs skopor av glass till turister fast alla fryser. Vi äter mascarpone och mangosorbet i väntan på bussen.

Sen åker vi genom ställen som Baskemölla, Gladsax, Mexikovägen, Knäbäckshusen. Rösten är samma som den på stadsbussarna i Malmö, hon som pratar som om det vore ett frågetecken efter varje ord. Mellby? skola? Så närmar vi oss Kivik (handtextad skylt med "Plommon", äppelodlingar) allt medan det skymmer. Eriks farmor är 89 år och gör grönt te som hon dukar fram i pelargonhavet på den inglasade verandan.

På lördagen tar hon och följer oss ner för Moriabacken, längs Tittutvägen och sockernässlorna fram till Vitemölla. Idylliskt och ajajvackert. Skylt med morgonens vattentemperatur, 13 grader. Ålakusten heter sträckan, naturreservatet börjar där vägen tar slut och Brita vänder, landskapet kallas sandstäpp. Det är ängar med rödklöver och nypon som möter havet med en remsa kritvit sandstrand emellan. Vi går för långt och missar kaffestoppet i Haväng; sju timmars vandring men vilken vandring. Hemma väntar Brita med mat, rödvin, körsbärsvin och korsord.

Efter söndagslunch, gräsklippning och hallonplock i snåren utanför gäststugan i trädgården. På tåget hem hittar jag en mycket bra skiva på ipoden (M.I.A & Diplo), läser mina böcker (Ali Smith och Linda Olsson), tittar ut genom mitt fönster. Mellanlandar i Malmö men avbryter kaffekokandet med tanken att ta ett nytt tåg till Landskrona (Ola!)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback