Mer dans! Fler flash mobs!

Ok, sådant här går jag igång på: Black Eyed Peas och 21 000 pers på Oprah.

I sin ordning

Hjärtslagen genom madrassen, mobilladdaren, motorvägen, människors tuggande. Tidigare har jag varit helt obesvärad av ljud, med en uppväxt i livligt hus med tre mindre syskon lärde man sig att koppla bort, men de senaste månaderna tränger alla ljud in, allt märks.
Sedan kan man alltid sätta på lite Dylan för att kamouflera alltihop.

***

Magen har vuxit två centimeter på en vecka.
Järnvärdet är riktigt högt.
Allt är som det ska.
Att börja vänta innan man åtminstone gått en vecka över tiden känns onödigt men det känns oerhört frustrerande att inte kunna planera, att inte ha kontroll, att inte orka som man brukar.

***

Pappa ringer och berättar att han har lyssnat på ett program om väntan. Det var någon som skrivit en hel doktorsavhandling om den, ”hur man nu kan göra det”. Men det är något med väntan som intresserar; hur man förhåller sig till den, vad den är, om inte väntan ska tillvaratas, ses som de där mellanrummen mellan allt som hakar i vartannat och rusar på. Som värde i sig helt enkelt. Och hur det kopplar till människors stress över att behöva vänta och hur egentligen all ovana vid väntan, alla liv utan tid för extra andhämtning, många gånger är självvald lyx. Möjligheten att kunna fylla varje minut med något, jobb, uppdrag, vänner, familj, inplanerade aktiviteter, det är inte alla som har det. Och jag vet att pappa ringer för att han kan se sitt lugn i mig, och fast jag vet att han har rätt finns det där parallellspåret där och jag förbannar min rastlöshet.

***

Linnea ringer och frågar ”Och var är bebisen nu då?”

***

Jag sätter mig på balkongen med en nyköpt påse godis och läser. Jag försöker vara bra på att göra ingenting. Inifrån hörs munspelet svagt svagt men överröstas av motorvägen, för här ute är motorvägen inget som kopplar till känslig hörsel utan det låter. Ordentligt. Och så blåser det, träden och allt annat som är löst rör sig.


Bodil M igen

Hur kan man vara optimalt sysselsatt en hel dag utan att göra någonting?
Göra?
Ja, utan att få någon produkt?
Produkt?


"Écrire c’est tenter de savoir ce qu’on écrirait si on écrivait"


Höstrugg och lite känsla av Äntligen! Men å andra sidan är det ju det där med strumpor. Trevande början på dagen – tittade på Rännstensungar och åt dubbel portion mannagrynsgröt i sängen – som sedan fortsatte trevande. Trädbeskärarmannen ringde och jag tog på mig gummistövlar och cyklade bort och mötte honom i kolonin. Där låg sedan ytterligare ett par påbörjade böcker.

Jag kan ingen franska och jag läser inte Marguerite Duras, men jag läser Bodil Malmsten som citerar och översätter. ”Att skriva, det är att försöka ta reda på vad man skulle skriva om man skrev.”


Timmarna mellan fem och sju på morgonen är de piggaste,

dygnet är felvridet men inte åt något logiskt håll. Lägger mig sent, vaknar tidigt, sover när resten av resten av världen är produktiv. Gör vettigheter till och från. Skriver ihop en artikel om gömda barns rätt till skolgång, korrar ett par reportage. Jobbar på halvfart eller kanske åttondelsfart och glömmer ändå bort det här med att äta.

Har långa sms-konversationer med Karin och om det är något vi är riktigt bra på är det just avståndsförhållande och närhet på distans. Hon skriver från Genéves red light district, jag från sängen, vardagsrummet, köksbordet. Och så pratar jag med Elin som  flyttar till Oslo i övermorgon. Somliga rör sig, andra är väldigt still.

Och nu: vi boar!

Kollegor är bra. Från dem kommer allt möjligt, idag hämtade vi en äldre ljusgråmålad spjälsäng med smart konstruktion och en bilbarnstol av ny modell. Nu, ett par dagar efter beräknat datum, kommer insikten om att vi ska få en inneboende. Den behöver någonstans att sova och plats för sina sparkbyxor i garderoben.


"Vår roll i klimatfrågan är densamma som i utlänningsfrågan."

Pia Kjærsgaard ska ordna antiklimatmöte i anslutning till klimattoppmötet i Köpenhamn i december.

Med individen som utgångspunkt

"Lisa och Linus är i 25-årsåldern och nyblivna föräldrar. De medverkar i ett program i SVT, där en psykolog och en coach hjälper par att hitta en fungerande relation. Deras bebis skriker, de är trötta och slitna och hade inte förväntat sig att det skulle vara så svårt att vara föräldrar som det faktiskt är. De är rädda att tappa bort sig själva när de ständigt fokuserar på barnet.

Trots att både Lisa och Linus beskriver samma problem så får de helt olika råd. Mamman uppmanas att acceptera att det är jobbigt att vara förälder och att hon får tid för sig själv senare. Pappan uppmuntras att inte glömma bort att ”bara vara Linus”, prioritera egen tid och träffa polarna. Programledarna påpekar själva att det kanske inte är så politiskt korrekt, men motiverar det med att de utgår från Lisas och Linus individuella behov.

– Men man missar att individen inte är en fristående punkt, utan vi påverkas alla av kön, klass, ras och etnicitet. Genom att låtsas att detta inte finns blir det svårt att se hur det påverkar relationen. Kön försvinner inte för att vi blundar för det, säger Sara Eldén.

Verktygen som paren får använda för att nå målen presenteras som könsneutrala. Men i praktiken får kvinnorna vissa övningar och män andra. Lisa får till exempel i uppgift att sitta i ett träd i skogen och lära sig ordlös kommunikation, för det är det man har med bebisar.

Linus får däremot belöna sig själv med en tiokrona varje gång han struntar i att göra någon typisk föräldrasak, som att hoppa över att dammsuga fast det är smutsigt. Pengarna får han sedan använda till att dricka öl med kompisarna.

– Kvinnorna uppmanas att söka lugn inåt och att fokusera på barn och hem, medan männen ska vända sig ut i samhället mot offentligheten."

________________________________
DN 2009-09-21. Sociologen Sara Eldén har doktorerat på hur man lyckas som par enligt populärterapin.


Söndag

Det är slött, men att umgås med varandra räknas absolut som aktivitet. Något paradoxalt med denna tvåsamhetsintensitet just nu men det är inte alldeles fel att vänta barn med sin bäste vän.

Ett projekt om dagen har varit någon sorts strategi mot degandet. Och Göran Hägglunds
förakt mot kulturvänstern har kanske tagit en annan sorts skruv än den jag trodde. Idag har vi varit verklighetens folk och tagit vår kombi till Ikea, ätit köttbullar och handlat skötbord. Mannen kör och bär. Heja traditionerna. (En annan dag hade jag kanske skrivit att unkna normer inte blir bättre för att de representeras av majoriteten, men det har liksom ändå inte med just det här inlägget att göra.)

Lördag


E och sjömannen står och pratar om bankerna och systemet och vi skattebetalare och jag orkar inte lyssna. Läser Allt och halvslumrar. När jag vaknar till står E bredvid och är igång med sitt tredje projekt. Det är en av de matta dagarna men jag är där jag vill vara och solen skiner.

.

Börjat sukta efter tågresor igen. Åka långt i kupé med människor man tycker om. Egentligen behöver jag aldrig komma fram - det räcker med själva resandet och dunket och landskapen genom fönstret - men nästa destination får bli Genéve. K flyttar på söndag.
Så länge spelar vi Ticket to ride om och om igen.

.


Skulle se Slumdog Millionaire i veckan. Det gick sådär. Av tusen anledningar (starkast relaterandet till riktiga människors livshistorier och graviditetshormoner) började jag gråta hejdlöst och lämnade rummet i panik. Egentligen vet jag inte om det är normalt att inte haja till av eltortyr och småbarn som får eter hällt i ögonen men absolut - jag överreagerade. Då var kvällens Dirty Dancing bättre.


Fredag

Startar omgång två av dagen med P och J, café au lait och baguette. Sedan håller jag mig till cykeln och secondhandaffärer fram till eftermiddagen med undantag för mössinköp (får hejda mig från att komma med invändningar om att ett barns huvud omöjligt kan vara så litet som den där storleken) och en vända upp på Skansberget. Möter upp med Lina för fikamarathon på Språkcaféet och Cigarren.


.

”Det är inte anständigt.”

Migrationsverkets chef Dan Eliasson om att hälften av de kommuner DN frågat om mottagande av ensamkommande flyktingbarn säger att de saknar kompetens, boenden eller resurser. "Det behövs inte så stor insats. Om alla kommuner tar ett eller två barn till är frågan löst."

Torsdag

Full aktivitet innanför och utanpå, jag och den och E fast det känns som resten av världen står lite still. Det är tänkt att jag ska boa nu har jag förstått (att i slutfas av graviditet gå in för att ordna till hemmet inför ankomst) men vi fokuserar mest på ogräslandet där det inför nästa år ska sättas torgsten och pallkragar. Men mentalt går vi ändå mer och mer in i det där med att det ska komma ett barn och torsdagen blir halvdag för E:s del med mvc-besök (hjärtljuden bra men utstickande knorten fortfarande odefinierad) och bb-information på Östra – och så äter vi mackor och fikar i kolonin och tycker att det är världens finaste höst. Det känns inte längre rimligt att prata om den 19 september utan istället bara hålla sig i denna märkligaste tid av att inte veta när revolutionen kommer.

.


Braincooler (Viktor Gårdsäter)

Onsdag

”Tvetydighet och upprepning kan vara effektiva som grepp i en text. Att bygga en mellanmänsklig relation på dem är däremot inte att rekommendera.”

”Nu tänkte jag att det finns fler än femtusen språk att säga ’jag’ på, och jag undrade om det räckte. Sedan läste jag en bok om kamelers dryckesvanor som fick mig att vilja granska universitetets utbud av kurser i arabiska. Nya alfabet, nya alfabet...

”Som Olsson säger: om du prompt ska gå och hänga dig, gör det om någons hals!”

”Hon säger ’Egentligen är jag ganska normal’ men jag vet att hon är minst en och en halv standardavvikelse bättre.”

(Martina Lowden)


Tisdag

Föräldraledig utan barn, vecka två.
- - -
Intensiva pannkaksdrömmar följdes av seriös frukostlagning klockan sju på morgonen.
Vilade lite till (somnade om och vaknade 11.30).
Tog mig bort till Torpa och hittade ett paket på dörren från grannen, ”Till lilla bebisen i koloniet”.
Satte mig flera timmar i solen och läste.
Cyklade till Bellevue och hade eftermiddag med Carolina och Agnes.
Kväll med indiskt och spel hos Anton och Kimia.

Måndag

Karin är i Williamsburg utan mig. Skulle varit hennes dejt och tagit med raggsockar den här gången och gått upp på the High Line (järnvägsspårsparken i luften vid the Meatpacking District). Och imorse åkte Julia till Rumänien utan att jag har plan att hälsa på. Det är någonting med den här hösten.

Istället tittar jag på Hon dansade en sommar och fixar sådant som för tillfället känns nödvändigt. Det handlar om biblioteket och kudde, en kanariebananplanta, purelan 100, vindruvor, jordgubbar, granatäpple och blomkål.

.

Mabel messar om upploppen Kampala. I media finns bara samma tjugo rader överallt att läsa - 14 döda, hundra skadade, någonting om maktkamp mellan Musevenis regering och Buganda.

Samtidigt överfulla program om annat på radion: Om bosättningsproblematiken i Palestina saknas det åtminstone inte analys.

Söndag

Skulle:

Gjorde:

Lördag

Länge leve projekten (ju längre desto bättre; en anledning att ta det långsamt).
- - -
Vaknar i kolonin och bara det att det är en ny dag gör att allt känns bra. Efter frukosten spelar vi Ticket to ride om och om igen. E nästan manisk. Jag bygger gröna tåg och vinner varje gång. Det är växbytardag i Torpa, vi missar tiden men gillar principen och sköter det lokalt i gången. Ge till en granne, få från en annan. Ner med mer rabarber, upp med lila flox. Få mangold, bjuda bort aroniabär. Och vi gräver upp delar av ogräslandet, beskär buskar, plockar fallfrukt, rensar maskrosor och tistlar, kör skottkärrslass efter skottkärrslass till komposterna – och lite ut i skogen. Sedan går vi in och spelar mer Ticket to ride. Det är lyx att bara långumgås med varandra, vi deltar i kolonins ljusfest med rullgardinerna nere. Framåt tio kommer vi på att vi behöver måla en dörrkant, hittar en färgburk i källaren och gör det. Sedan kommer vi på att vi behöver äta och dukar upp med picknick i sängen. Utanför har lyktorna i trädet slocknat.

Fredag

Idag är jag gravid och inget annat än gravid. Det kom plötsligt, från betoning på ”vad fin du är”, ”vad pigg du är”, socialiseringsmarathon och ett inre fokus men yttre annat kan jag idag inte göra något mer än att vara gravid. Lägger mig vid halv två på natten, vaknar vid fem, framåt sex halv sju har jag en diskussion med E om principen att även blivande pappor ska med till barnmorskan helt i onödan eftersom vi tycker likadant. Vid kvart över åtta trycker jag på snoozeknappen för sista gången, försover mig och kommer till mvc med lakansmärken kvar på huden och ett blodsocker på 3,7 då magen är tom på frukost men med högt järnvärde och livligt barn. Sedan cyklar jag hem, septembersoligt men kallt, och fortsätter att vara mina kroppsliga mekanismer, detaljerna behöver vi inte gå in på här, och blir äntligen tillräckligt matt för att somna om. Telefonen ringer flera gånger utan att jag orkar svara, träffa C ramlar utanför tänkbarhet, jag fryser för första gången på flera månader. Längtar efter frisk luft och mjuk mat. Tar mig efter flera timmar ur dvalan, lagar mannagrynsgröt och bestämmer mig för att slutligen flytta till kolonin; packar väskor, svarar på sms och ett par samtal. En stund senare dubbla dynor, kofta, sjal, filt, fläderssaft och en av böckerna under körsbärsträdet. Det är ju här jag ska vara, jämt.

Torsdag

Någon dricker för mycket, andra äter havskräftor som om det inte fanns en morgondag, alla pratar intensivt. Reklambyrå ordnar fest och det är klart det kretsar runt kommunikation.

Onsdag


Det slår mig det där, att det finns människor som utan att man tänker på det är så påtagligt lika en själv. Pappa och jag har samma humor; det kan tära på omgivningen, men det är ju så fint att se exakt samma saker, reagera och gapskratta ihop. Ola och jag går vaggandes i samma lugna lunk, hans lite torra trygga hand i min och ganska mycket ordlös kommunikation som hela tiden handlar om bekräftelse. Han funkar inte riktigt som jag gör, det är ju en del av det som gör honom så speciell, men samtidigt funkar han mer som jag gör än många andra och det är ju just på de planen vi möts.

Tisdag

Man köper med sig två pizzor,
hämtar upp cider ur matkällaren,
dukar upp utomhus.
Flyttar sedan in i stugan,
laddar sjuttontumsdatorn med utvald film,
tittar sittandes och halvliggandes.
Tar tandemcykeln hem när det börjat mörkna.

(L, E och jag har klart hittat ett av de bättre koncepten.)

Måndag

Ytterligare ett ettårskalas. Att nya människor i ens liv börjar räkna år istället för månader är ganska stort och det var på tok för längesedan vi träffade M och Ö. Cyklar från Hisingen på gott humör, med nötkakor halvt ut genom öronen.

.

Inte ens balkongodlingen har blivit ordentligt skött i år. Nu använder skatorna våra regnvattenfyllda blomlådor som bad.

Orden

Idag kom ett paket från Adlibris. Jag tar med mig det till sängen, sliter upp och börjar försiktigt i två böcker till. Kommit femtio sidor in i låneboken från igår, en pocket ligger samtidigt halvläst i väskan och ytterligare en på golvet bredvid sängen. Just beställt en till. Det är något slags språkbad jag håller på med tror jag. Fastnar i en litteraturtidskrift när jag är på toaletten hemma hos vänner, lusläser DN:s Boklördag, fått en hang-up på det här med Bokmässan och kopplar ihop graviditeten med möjligheten få grotta ner mig i en massa barnböcker ganska snart.

"Ja, störst av allting som vi har
är orden här på jorden.
Ett ynka pynka J blir kvar
av JORDEN utan ORDEN"

- Lotta Olsson

Samtidigt: "Det är inte orden som räknas menar Lars H Gustafsson, utan tiden, tystnaden, närvaron."

Vad är egentligen en klädhängare som inga kläder kan hänga kvar på?

Förberedelsearbetet är inte så intensivt. Vi glömmer fylla i önskemålslappen till barnmorskan om hur vi vill ha det under förlossningen (hur ska man kunna veta det i förväg?), har nästan inga frågor men känner oss lugna ändå (två av oss, men vilden i magen har ju fortfarande bara sin egen värld att förhålla sig till). På kalaset i lördags sitter jag och säger att nej, några listor om vad man ska ha med sig till bb har vi inte fått och inte ditt och inte datt heller. Väl hemma kommer vi på att vi från föräldragruppen varje gång fått med oss häften med papper, man kanske skulle kolla igenom dem?

Och sedan sitter vi i soffan, läser och skrattar så vi gråter. Visualisering har aldrig varit min starka sida, måhända beror det på begränsad fantasi men allvarligt talat---

"När värken börjar tar du ett djupt andetag. Föreställ dig att du dyker in i sig själv, till ditt barn. Ta ditt barn i handen och tänk dig att ni sjunker tillsammans."

"Andas ut och känn hur du slappnar av. Tänk att du vid varje utandning breder ut dig - som en riktigt mogen camembert eller som ett paket glass som smälter.
... Låt underkäken hänga löst från sitt fäste, låt axlarna hänga som en klädhängare som inga kläder kan hänga kvar på.
... Tänk dig att skinkorna och låren breder ut sig och att bäckenbotten hänger som en hängmatta."


Helt plötsligt hopar sig frågorna. Två veckor kvar.

***

"Att det fortfarande inte har kommit något bättre ord för blogg än blogg kanske beror på att det inte finns något bättre ord.
De bättre orden kanske helt enkelt är slut."


- Bodil Malmsten

"Som om det gick att gå över en gräns utan att samtidigt dra en ny."

- Martina Lowden

.


Det är lätt att fastna vid internet; en massa saker här kan man göra bättre än annanstans. Det handlar inte om lathet och inte om gratiskultur, snarare om ren konsumtion; att betala för urval och överblickbarhet. Man kan få sådana hyrfilmer som de inte tar in i videoaffären direkt hem i brevlådan, handtextade vadderade kuvert med fröer, retrotyger och obegränsat med icke-reklamfinansierad musik. Nästan allt blir mycket roligare så.

.

Det blev ytterligare en avslutningsfika, denna gång med surdegsbullar och cheddar istället för chokladbollar, och samling i oranga zonen. Sitter kvar och sorterar papper hela kvällen, sedan lämnar jag kontoret på sjätte våningen och den fullskaliga pappfiguren av Fuglesang åt sitt öde.

Nu är det första lördagen i september.

"De valhänta sammanfogningarna av ständigt samma ord (engagemang, passion, profil, hållbar) är bara betydelsefulla om man läser dem som besvärjelser."

Det är på morgonen den tredje dagen. Trängt in i ett lull-lull-dokument; försöker få till struktur och formuleringar och fastnar i dramatiken av kärnvärden, ledord och målsättningar. Då, i vänsterspalten av tidningen: Moa Matthis.

***
"Visioner utarmar. I likhet med reklamen bestjäl de språket på laddningar och betydelser. Och därför ljuger visioner alltid. För vad betyder egentligen engagemang eller att utvecklas? Betyder det samma sak för dig som det gör för mig? Samma sak här som där, och nu som då? Visionerna är inte ens luftslott. De låtsas gemenskap men refererar tomhet och avsaknaden av samtal.

Men viktigast av allt är kanske att visionerna stjäl av vår tid och kraft. I stället för att tala om det som är och hur det borde vara, i stället för att arbeta och tänka, famlar vi runt i den standardiserade visionsordslådan och plockar fram det som vi tror – ja, vem? – vill höra. Medan visionernas avsändare är ett hukande kollektiv som skrämts till att glömma att samstämmighet inte alltid är styrka, så förblir mottagaren lika avlägsen och diffus som en gammal gudom."


.


Klar!

.

Krillehäng är den finaste typen av häng.

Mönster

Vardagen har liksom rutats in i den där jobbrutinen som till sin princip är ganska obehaglig men som ren vardag betraktad skön. Det handlar om gemenskap med kollegor, fikor, möten, planering, produktion och deadlines uppblandat med luncher som gröna bönor med Anders och Bergakungen med Carolina under måndag till fredag och sedan lediga helger med besök. Lite svårt att se mig själv inte jobba; så snabbt man vänjer sig. Samtidigt ser jag fram emot att det där ska ruckas. Framåt är diffust och oplanerbart och någonstans kan det finnas en igenkänning i det som jag tycker om.