Välkommen till verkligheten

"Den unge somaliern flydde Mogadishu i december ifjol i samband med Etiopiens invasion för att tillsammans med den somaliska övergångsregeringen köra bort de så kallade Islamiska domstolarna, som kontrollerat staden.

Han blev då vid ett tillfälle misshandlad av etiopiska soldater. Enligt verkets utredning framstår misshandeln som "slumpartad"; han råkade komma i vägen för soldaterna. Mannen tillhör huvudklanen Hawiye, vilket i Somalia borgar för en relativ säkerhet, och är inte måltavla för någon av de politiska aktörerna, enligt verket."

"En tjänsteman vid den svenska ambassaden i Nairobi i Kenya hävdar i en färsk rapport att avvisningar till Somalia inte bör genomföras. 'FN menar att det är den värsta pågående konflikten i hela världen,' står det i rapporten.

- Vad enskilda UD-tjänstemän eller FN säger har ingen rättslig verkan för oss, säger Dan Eliasson.


- Det kan vara svårt att förstå, men vi måste följa svensk lagstiftning. Vi får inte göra något annat. Den här killen är inte personligen hotad eller förföljd. En sådan person får vi inte ge uppehållstillstånd i Sverige, säger han."


Det är inte vackert, men det är effektivt med den här typen av lagstiftning. Eftersom rebellerna inte har kraft att hålla territorier i Mogadishu är det enligt riksdagens definition inte inre väpnad konflikt. Eftersom misshandeln inte riktades mot mannen som person utan det helt enkelt bara är något man får räkna med på den här platsen i världen har han heller inga särskilda personliga skäl att inte kunna åka tillbaka. Välkommen till verkligheten. Var god vänd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback