Är Sveriges beredskap god?

Studio Ett idag: Irakiska flyktingar i Sverige

Jag blir så trött. Vad är det för journalistik? ”Anstormningen” av irakier till Sverige kan ju inte vara upprörande när Migrationsverket gör bedömningen att med tanke på hur situationen ser ut i södra och stora delar av Irak kommer en stor del av dem att få stanna. Dvs. de har legitima skäl, dvs. det är inhumant och dessutom rättsvidrigt att skicka tillbaka dem. Det är krig & skit i Irak. Det är en mänsklig rättighet att fly och om du riskerar förföljelse har du dessutom rätt till asyl. Det är patetiskt av journalister att fråga om vi  k a n  ta emot så många och ringa upp Migrationsministern och fråga om beredskapen. När ska vi börja begripa att människor flyr från och inte till något, och är det så att man har invändningar mot invandring i största allmänhet (folk som bara flyr i hopp om ett bättre liv) borde vi väl ge oss på någon annan grupp än just irakierna. Är det någon som kan tänka sig att åka till Irak ens på semester eller en veckas kortbesök. Någon?

Krisläge i Sverige. Nästan hälften av irakierna som tar sig till Västeuropa väljer att komma hit. Vad göra? Hå. I Södertälje är det katastrofläge, ”alla” kommer ju dit, de har just nu 700 asylsökande i kommunen. Men om situationen i Irak är ohållbar och man väljer att bosätta sig någonstans långt bort där man trots allt redan har familj och vänner, är det så konstigt? Skulle man inte göra likadant själv? Att invandringen till Sverige råkar öka just nu är ju för att det är just irakierna som kommer nu. De kommer hit av samma anledning som turkarna åker till Tyskland och nigerianerna till brittiska öarna. 

Flyktinganstormning är ett scenario som med jämna mellanrum målas upp i media. Det är ett snett perspektiv. Totalt 40 000 människor under ett år till ett land med nio miljoner invånare (som dessutom utan invandring skulle minska i folkmängd) kommer väldigt få av oss att märka av. Och om det nu är inhumant och dessutom rättsvidrigt att skicka tillbaka dem kan det väl inte vara mer moraliskt riktigt att hindra dem från att komma hit?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback