"Spöket kör en liten bil med utländska skyltar"

Diskussion med E igår om en diskussion han haft med Sara om polska hantverkare och om de polska hantverkarna står för något renodlat bra eller medför problem. Jag gillar dom & grejen - så länge man betalar dem vitt - och tror inte heller på principen "svartjobben åt svenskarna".

För hundra år sedan tvistade man i Europa om gränser. Alltid var det någon som ville flytta på dem. Numera - och för många år framöver - kommer man att bråka om människor, de som flyttar på sig alldeles själva men tycks släpa osynliga gränser efter sig. Så dessvärre är den polske rörmokarens inhopp i fransk historia bara början av ett längre drama. Han kommer ställa till det på flera ställen. Se bara, redan har han förvandlat Danmark till en fästning, fått svenska ombudsmän att ropa "Go home!" i morgonväkten och lockat fram ett nytt juniparti ur folkdjupet.

Han har märkliga förmågor, den vandrande hantverkaren. Till exempel klyver han lojaliteter hos annars laglydiga medborgare. När jag nämner för en kollega att jag håller på med den polske rörmokaren blir hon alldeles rosig av upphetsning. "Va! Känner du en? Är han ledig?" 

(Ur första delen av Zarembas artikelserie i DN om
den polske rörmokaren)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback