Flyktfåglar

Lång diskussion om hur tusan flyttfåglarna kan veta när det är dags att flyga hem igen. Push-faktorn är ju lätt att förstå; när hösten blir för rå känner väl fåglarna att 'näe, det här var för kallt, vi drar till Afrika'. Men så när de väl är här och vädret är ganska oförändrat utan årstider, hur vet de när det är dags att flytta tillbaka och varför överhuvudtaget göra sig mödan? Pull-faktorn känns rätt obegriplig. Utöver pull&push går det att använda mycket annan migrationsterminologi, uppsatsstörd som man är - jag fick till och med för mig att man kallar dom flyktfåglar.

Som Karin säger: "Och om man nu kan flyga, varför flyga till Sverige i mars?" Mabel skrattar åt resonemanget; "men det är väl klart att fåglarna kommer till er, ni matar ju dem!, i England ser man folk gå och köpa limpor som de sedan strör ut till fåglarna." (Hon tycker att det är lika roligt som pensionärer med plastpåsar i fickorna för att plocka upp bajs från sina hundar.)

Och är det egentligen svenska fåglar som drar någon annanstans eller är det utländska som kommer till oss ibland, och varför ser man inte några svenska fåglar när man är i varma länder? Jag har minsann aldrig sett en ladusvala här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback