Bieffekter med mitt jobb

är att jag lär mig en massa specialgrejer. Temat som vi grottar ner oss i fullständigt handlar om spel över alla gränser. Vi åker på Borås Spelkonvent och fascineras över världen som öppnar sig. Hemmagjorda pryttlar & figurer med utmejslade drag i millimeterstorlek gjorda av tatuerade män, SM i brädspel jag aldrig hört talas om. Vi träffar en man från IBM som berättar om hur man kan använda sig av Second Life och läser sedan en krönika av Susanne Möller, DN:s stora speljournalist, om varför Second Life inte är ett spel överhuvudtaget. Sedan kopplas det på politiska spel och Wittgensteins språkspel och spel som en del av vår vardag. Utgångsläget för Vetenskapsfestivalen är en spånplattform som medverkande tagit del av.

"Inför nästa år leker vi med de engelska begreppen game, gamble och play. Huvudspåret är spel i alla dess former. Här lyfter vi in it och teknik, ger plats för sociala, medicinska och ekonomiska aspekter, tar upp slump, etik, lek och lärande. Spel kopplas samman med bland annat beroende, språk, glädje, samspel, industri och utveckling.

Homo Ludens, den lekande människan, kompletterar bilden av Homo Sapiens. Det skrev historikern Johan Huizinga i ett klassiskt verk redan 1938. Han ser leken som en central del av den mänskliga kulturutvecklingen och menar att den kan spåras inom i princip vartenda område.

Spel ska även som tema för Vetenskapsfestivalen förstås brett. Det kan handla om spel som pedagogiskt verktyg, illusion, kommersiell verksamhet eller rehabilitering. Några definitiva ramar är inte satta, det gör vi tillsammans."

och snart har vi spelspår åt all håll som går. Info från
www.goteborg.com/vetenskapsfestivalen

Kommentarer
Postat av: gustav

du får läsa lite psykoanalys också. winnicott har ett fint begrepp som heter lekområdet, men du kanske redan varit där och nosat?

2007-12-01 @ 16:17:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback