Drar man gardinerna åt sidan

från hotellfönstret får man en panoramabild över tågrälsen, stationen med upplyst paraplytak från världsutställningen '98 och en sned cirkus. Är i Lissabon med jobb; jag, Sofia och Jennie har åkt i förväg, det är bara onsdag. Inne i stan ser man kolonialursprunget till strandpromenaderna längs Copacabana och Ipanema, svart & vit gatsten i grafiska mönster längs trottoarerna. En borg högt upp, en hiss från förra sekelskiftet, upplysta fönster och här och var arbetare med en cigg i mungipan som monterar upp julstjärnor över gatorna. Spårvagnsspåren är av någon anledning inte raka utan krokiga, kakelplattor har trillat ner från fasaderna, små krypinbarer säljer portvin och specialstark körbärslikör. Männen står där och hänger, tittar på fotboll, vi tar ett glas vid disken bakom vilken det står uppradade flaskor, rakhyvlar, godisförpackningar och stearinljus. Var är alla kvinnor? Vi fastnar sedan i skyltfönster med uppstaplade bakverk, går in på en konditori och sätter oss med kaffe och pyttegodsaker innan vi hamnar på nästa bar.

159732-358
159732-355159732-357
159732-359
159732-354159732-356

Nästa dag kommer resten. Vi hamnar på en restaurang med sardiner och grönt vin och alla människor från Vetenskapsfestivalerna i Danmark, Norge, Sverige och på Island. Portugisisk ost är makalöst god och inleder varje måltid. Det är konstiga dagar, vi äter mest och går i gränderna, vi shoppar och dricker kaffe med mjölk och bor på hotell. Solen lyser. Tredje dagen trillar vi in på en familjerestaurang som är bland de trevligaste jag varit på. Det ser nästan östeuropeiskt och överbelarmat ut med foton på väggarna och vinflaskor överallt, en handskriven meny på portugisiska men sen istället en man som skapar en helkväll utifrån oss med ugnsstekt oregano-ost, fiskar, crepes med färsk krabba, oliver, tonfiskröror, bröd och grönsaker och slutligen en massa krus och skålar med vininlagda päron, marinerade apelsiner, syltad guava, pyttepajer, krämer och kompotter. Vi får ett ovalt bord för oss sex i en vrå, goda viner och det är inte långt från perfekt. En dags utställning och europeisk vetenskapsfestival ovanpå det; människor och experiment överallt ifrån, aktiviteter och science shows och sedan en ganska degig kväll med fado och mera mat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback