Det finns inte en enda normal människa i det här landet

Jamen, det är ju inte utan att man blir glad. Det stora möbelvaruhuset gör en mångfaldskampanj som måhända inte är så originell

Vi är alla olika. Våra hudtoner går i tusentals
nyanser. Vi tror på olika saker (eller ingenting
alls). En del killar dras till killar, en del tjejer till tjejer.

men bara det faktum att företaget som möblerade det svenska folkhemmet använder hyllar mångfalden och använder den som försäljningsargument är stort. Det har ett enormt genomslag med sina kampanjer – ger ut den enda sortimentskatalog som jag någonsin bekymrat mig om att sno, får männsiskor att sätta upp ”ingen reklam men gärna Ikea-katalogen, tack!” utanför sina brevinkast – och manifesterar vad som är snällt och pk i den värld vi lever i. Det är smart marknadsföring rakt igenom. Att de dessutom haft en tillräckligt bra copy för att i kampanjannonsen fortsätta prata om att förstå svenskarnas behov och fortfarande syfta på alla som bor i landet är extra plus i kanten.

Tänker man vidare, att det inte är ett politiskt upprop utan bara en affärsmässig strategi är det ju så man baxnar. Att vi lever i ett samhälle där marknaden styr företag till att vilja profilera sig såhär är inget annat än ren lyx. Det är ett andhål att leva i ett pk-land; särskilt när det hela tiden sker en progressiv förskjutning av vad som är pk, lönsamt och attraktivt.

Kampanjen har fått kritik för att den enda mångfalden i själva katalogen är modeller med olika etnisk bakgrund. Det spelar liksom ingen roll i sammanhanget. Utländska möbler kan jag köpa annanstans – och hur ser egentligen ett homosexuellt köksbord ut? På tvärs mot det faktum att vi med Eriks ord försöker av-ikea-fiera vårt hem ska vi idag köpa en byrå därifrån – för att den råkar vara förbannat praktisk, passar precis och dessutom är fin – och det känns nu inte alls särskilt tungt.

_________________________________________
På bilden en Rinkebyhäst av Ylva Ekman som har lite med mångfald men inget med Ikea att göra. Hämtad från
Sundborn goes extreme - again. Den sitter även som kort på min nya arbetsplats vid fönstret där K brukar sitta. Min första jobbdag och hon är inte där för hon fick barn igår.


Kommentarer
Postat av: sis

Hahahah, mamma funderar på att åka till Ikea och köpa ny tv-bänk imorgon. Du är cool med dina åsikter, men resten av din familj tänker nog inte riktigt på ikea på det sättet, utan snarare "KORV FÖR 5 SPÄNN!! VI MÅSTE HA!" haha. PUSS!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback