Chiquita

image361

"När bananjätten tidigare i år medgav att den mellan 1997 och 2004 betalat ut 1,7 miljoner dollar till colombianska terror­nätverket AUC var det ett ärende för USA:s rättsväsende, men förra veckan fördes saken upp även på den colombi­anska juridikens dagordning.

En åklagare har nu inlett en process för att söka klarhet i exakt vilka av bolagets chefer som är ansvariga för vilka utbetalningar och i det grävandet vecklar en brutal dynamik ut sig. Standardförsvaret från alla som stött marxistutrotningsgrupper är att Colombias aggressiva gerilla tvingat bolagen att köpa skydd för sina anställda och egendomar och att alternativet hade varit att lämna landet.

Problemet är att allt mind­re pekar på att det är sant, och allt mer på en systematik där Chiquita och andra bolag spelat en aktiv snarare än en passiv roll i utvecklingen av Colombias blodiga konflikt.
Bananjättens första utbetalning till ­anti­gerillaförbanden samman­föll med starten av höger­gruppernas offensiv i Urabá, landets dominerande bananregion, och de kommande sju åren gjordes ytterligare över hundra utbetalningar.

Under samma tid utförde terrorgrupperna flera av sina allra värsta massakrer - majoriteten av offren var civila - och, som The Nation konstaterar, "de paramilitära gruppernas dödande ökade dramatiskt i takt med utbetalningarna". Trots att AUC terrorstämplades 2001 fortsatte Chiquitas stöd i ytterligare tre år och nu utreds anklagelsen, framförd redan 2003 av Organisationen för Amerikanska Stater, att Banadex, Chiquitas filial i Colombia, smugglat in 3 400 AK-47:or och enorma mängder ammunition direkt till Urabás AUC."
_____________________
DN: Banankrig. Civila får betala för Chiquitas affärer i Colombia
Magnus Linton, 27 december 2007

Bild: Vägg i Bairro Alto, Lissabon fotograferad med min mobilkamera

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback