den nya röran: "alltid sena - men bra ändå"

De kommer alltid för sent. Och de har ingen tanke på att andra kan ta illa upp för det. De gör dig hur irriterad som helst, men de kommer inte att förändra sitt beteende. Men tidsoptimisterna är varken lata eller illvilliga. Det är idérika människor som avskyr tvång.

***

Blir du irriterad på människor som ständigt kommer för sent?
Då är det ditt problem. För hur sur du än blir kommer de att förbli tidsoptimister.

Den tråkiga nyheten är att de aldrig kommer att bättra sig. De har opunktligheten i sig, de kommer för sent också när de har gott om tid. Enligt [Werner Silfverskiöld] befolkas västerlandet av två sorters människor . [...] De välordnade beter sig ungefär som förväntat. De sköter sig i samhället som det är tänkt och utgör därför normen. De är de oordnade som väcker anstöt och sura miner.

Oordning är nära förknippad med opunktlighet. Oordnade människor är nästan alltid opunktliga och tvärtom. Att inte passa tiden har inget med viljan att göra och de opunktliga har svårt att ändra på sig. Men det är inte sjukligt. Nej, snarare är det hos de välordnade man hittar tvångsneuroser som tar sig uttryck i småaktighet och pedanteri. [...]

Många av tidsglidarna är personer som älskar friheten. De avskyr alla former av tvång, och att passa tider kräver underkastelse. Det väcker ett trots mot auktoriteter och en lust att gå egna vägar. Genom att dra ut på tiden visar den opunktlige att den inte lyder befallningar.

Omvärlden tror gärna att bristen på ordning beror på individens karaktärssvaghet. Så är det inte, menar Werner Silfverskiöld. Men människor som är opunktliga har ofta en utmärkt ordning i huvudet, även om det kan vara smått kaotiskt i deras vardagstillvaro. De är ofta kreativa och nyskapande.
[...]

Och de som blir irriterade på opunktligheten får helt enkelt bestämma sig för om det är ett problem eller inte. Stör det verksamheten på jobbet eller andra gemensamma aktiviteter - eller kommer irritationen av ren automatik?
__________________________________________________________
Marie Alrutz. DN, 2008-05-18

Kommentarer
Postat av: Julia

Att känna sig träffad hade varit att använda sig av lite fel ordval. Jag skulle vilja skriva ut det här, förstora upp det och tapetsera över en vägg.

2008-05-22 @ 21:12:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback