Tåg

Det är någonstans vid solrosfälten utanför Lousanne tror jag som Kristian tröttnar på mitt ojande. Och visst, det är mättat med intryck och storslagenhet och svårt att ta in mer – jag förstår det – men är det vackert så är det vackert. Vi åker de gröna sträckorna på Adrians tågkarta. Vi åker ganska mycket tåg. Vi är i Schweiz och tar in berg och dalar, turkosa sjöar och odlade sluttningar så gott det går. Vi dricker rött och pratar och turas om att gå med Eja genom vagnarna. Hans gröngula anteckningsbok är ständigt uppe; antingen skrivs den i eller tuggas på. Själv skriver jag nästan ingenting, saknar fokus bortom här och nu (en ofrånkomlig effekt av att ha barn) och ord.

De anteckningar som finns är från starten.

Att pusle. Att byta blöja på Köpenhamns järnvägsstation.
På första tåget, det mellan Göteborg och Landskrona, är det bara vi två. Hon äter människor. Knäcker till slut även de två tyska killarna med kängor, skägg och stor svart hund med om det nu är charm eller ihärdighet. Glatt social och i det närmsta förvånad när hon inte får full uppmärksamhet från främlingar. Kanske en rest från Kairo, eller något grundläggande.
Nu travar hon runt på stationen med Kristian. Verkar trygg och det är absoluta huvudsaken.


Sedan är det Basel och Basquiat, picknick med kyckling och körsbär, weissbier på innergården till det fabriksområde där vårt guesthouse ligger och de där samtalen. Det är fint. Det tysktalande blir fransktalande, skyltarna ändras någonstans på sträckan mellan Zweisimmen och Montreaux, gulkepsarna med en salig blanding diagnoser går av någonstans mittemellan och vi får åter nästan en hel kupé för oss själva. Sedan stannar vi tre nätter hos Karin och umgås på hennes balkong. Resan är en lång gudförälderträff, intensivt mammaskap och tid att andas.

För Eja är det som alltid; hon förhåller sig till all typ av omgivning som vore den normal om än med ett ständigt förvånat uttryck oavsett sensationsgrad. Hon socialiserar med folk, hundar och fåglar överallt. Hon badar i Genèvesjön. Hon sover gott på nattågen. Hon blir för varm på tåget genom Schwarzwald. Hon dansar till gatumusikanterna på torget i Köln. Das kleine kind.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback