Notis

Återigen denna medielogik som inte lyfter katastrofer utan bomber och dramatisk fond. På två veckor ytterligare tusen personer döda i kolera i Zimbabwe. Sju rader i DN.
"57 000 personer har insjuknat i det värsta utbrottet av sjukdomen i världen på fjorton år." "Koleraepidemin har nu krävt 3028 människoliv"... "en skarp illustration av effekterna av den ekonomiska och politiska kris som landet befinner sig i."
Och en tydlig illustration till varför E jobbar med det han gör. Utveckling av metoder för att studera koleravaccin. Disputation 7 maj.

Det snurrar i min skalle

"Konst är en oförutsägbar verksamhet, som i bästa fall kan förändra en människas världsuppfattning."
- Tomas Tivemark

Filmfestival på luncherna när det inte är annat som pockar på uppmärksamhet. Det är högt och lågt. Det är intensiva pauser när allting annat redan är igång och rör på sig, tusen saker i minuten och alla spår öppna samtidigt. Det är jag och Lisa och ibland andra med oss som kilar iväg till Draken och Bergakungen efter urvalsmodell vad-går-12.30. Jag är tröttare än på länge men det är delvis filmerna som håller mig uppe.
Waltz with Bashir bäst.

Avbrott

I Stockholm bor jag i en lägenhet i Nacka industriområde med panoramafönster mot vattnet och Karin i fåtöljen mittemot eller sängen intill. Vi pratar. Mellan de stunderna går jag på möte med FARR och diskuterar det som varit och det som ska bli, äter på etiopisk restaurang och bastar. Dit och hem åker jag tåg.

***

"järnvägar är oemotståndliga basarer som ormar sig fram fullkomligt vågrätt oavsett landskapet, gör en bättre till mods med sin fart och aldrig välter ens drink. Tåget kan ge trygghet på förfärliga ställen - något helt annat än den domedagens ångestsvett som flygplan framkallar, eller långdistansbussens äcklande bensinlukter, eller den förlamning som drabbar bilpassageraren. Om ett tåg är rymligt och bekvämt behöver man inte ens ha en destination: det räcker med en hörnplats för att man skall kunna vara en av de där resenärerna som håller sig i ständig rörelse över rälsen och aldrig kommer fram eller tycker sig behöva göra det"

- Paul Theroux

”När allt är färdigt: skriva huller om buller. Som det faller mig in”

Anton och Kimia har tagit med sig rambutan från Asien och är så välkomna hem så. Vi långbrunchar, jag hämtar ut paket och gör klart tidning. Det är en konstig helg fast egentligen helt normal. Efter att första programmet blev klart i fredags slängde jag mig iväg hem till Anna och Erik, vi sitter sen fram till klockan två vid deras köksbord och det är återigen fascinerande med relationer som känns årsgamla fast de är nya.

Så kör en sovmorgonsvecka igång - det är skönt med den friheten. Är effektiv, gör avbrott för tårtor och luncher med människor jag tycker om, lyssnar på Charlotte Gainsbourgs Everything I cannot see om och om igen. Avslutar saker. Har sedan kvällar i soffan där jag beställer böcker av Bang från antikvariat via
Bokbörsen, läser ut en bok som blivit liggande och påbörjar en ny.


Rubriken ytterligare citat hämtat från Bodil Malmstens blogg som "citerar Camus som citerar Sainte-Beuve, Gobineau, det citeras." "Från och med nu tänker jag säga det jag vill ha sagt som jag säger det, inga citat. Bara personliga slutsatser och erfarenheter" skriver hon men själv tycker jag om lugnet jag får av att andra kan vara välformulerade; det blir en del av röran.

”I vår när allt är klart, skriva ner allt jag känner. Småsaker huller om buller.”
- Camus

.



"åh va jag tycker om"

Myten om den fria människan

På jobb i höstas talade vi om Nina Björks avhandling, det är ju sånt man gör på mitt jobb, i och med att det kom en pressrelease. Bland annat stod det såhär:

"Avhandlingen har sin upprinnelse i två banala fakta: människan har en kropp som dör om den inte får mat och vatten. Människan föds med en kropp så outvecklad att den inte klarar sig om den inte omedelbart börjar ingå relationer till andra människor. Dessa banala fakta, hävdar Björk, får viktiga konsekvenser. De säger att om vi vill förstå människan rätt måste vi vara medvetna om att hon skapas i samspel med naturen och andra människor – att hon i grunden är en beroende och relationell varelse."

Hade massa tankar, virriga och nedkrafsade, om det där som jag förtvivlat gärna ville formulera. Ännu inte gjort.

Själv säger hon: "I Rosa täcket utgick jag från ett ideal om att alla ska få vara fria att konstruera vilka de själva vill vara, och det står jag fortfarande för. Jag tror inte att man föds inifrån och ut. Den kärna varje människa har, den har kommit till genom andra människor. Mötet med världen. Alltså måste vi öppet erkänna att vi är viktiga för varandra."

***

Det bästa sättet att utmärka sig på är enkelhet.
- Molière

Ditåt

Det är en av de där dagarna. Jag är ledig men skulle ha varit på ett möte för fem minuter sedan. Tar fram cykeln för första gången på mycket länge, det är solen i ögonen och slir i kombinationen av is och slask. Vardagsedge. Ljus! Det är en av de där dagarna man kan bli uppringd fem över 12 och på allvar säga ”jag kommer med en gång, jag är redan påklädd”. Mitt hem har varit min borg.

Börjar famlar mig tillbaka till en social tillvaro. Det är lunch och prat om framtidsdrömmar med Elin, fåtöljöl med Julia efter jobb. Bilutflykt med loppisrunda i Västergötland och fika hos mormor under lördagen, ut och äta på Klubb Social med Lina och Claes senare på kvällen. Söndagshäng från eftermiddag till midnatt hos David, Karla, Dhanna, Nadja. Dagen efter träffar jag Vidya. Sedan dejtar jag Erik på vanliga och ovanliga tider och när vi kommer till Linnea har hon saknat oss så mycket att vi får en hel bunt teckningar. Några är på oss, en på fotboll och en föreställer sommaren.


***

"Det allvarligaste problemet som den samtida människan står inför: konformismen."
- Camus

Ingenting får egentligen vara grått


Det är vitt när man går mot spårvagnen,
det är dessutom ljusare på morgnarna nu alldeles oavsett det vita.
Någon talar om att januari ändå har något slags krispighet och känsla av att allt är nytt, det tycker jag är en bra tanke som jag försöker ta till min.
”Alla jordens arter har ett gemensamt ursprung. Skillnaderna mellan människor, flugor och pelargonier beror på gradvisa anpassningar till en skiftande miljö.”
Darwinåret har börjat.
Tillbaka på jobbet. Det är bra.
Går på stan för att handla jeans, kommer istället hem med saker som är blommönstrade och tjockstrumpor som heter Samarkand. Försöker se var jag enklast kan få intensiteten ifrån denna vinter. Håller fast vid färgerna; rött hår, gul saffranspannkaka, blåa garntrådar. Letar upp konserter som jag skriver upp i min kalender, pratar om filmfestival, funderar på projekt, samtal, texter och människor.
Sitter på en timmeslång presentation av papper, uppdaterar hemsidan, förbereder presentationer, får första trycksaken i nya kampanjen (oj, vitt! så nytt det känns! säger en av de andra kommunikatörerna).
Temat lyfts. För så är det ju inom min värld, 2009 har en etikett---
"Civilisationer är inte alls är några sammanhängande enheter, identiteter är vare sig enkla eller fixerade och det som kännetecknar vår värld är flerskiktade identiteter, kulturell överlappning, lån, blandning och möten - inte minst genom de globala migrationsströmmarna."

Citaten från DN (vetenskap och kultur) i veckan.
Bild av
Viktor Gårdsäter

Och mitt i alltihop kom Isak



Fyra dagars storfamilj med A, P och I på besök. Nu har vi pussat på den snorige så vi är alldeles förkylda.

***

Det var inte mitt nyårslöfte, men jag tar det:
My New Year´s resolution is to inspire,
be fierce and never be ugly.

- Från Bodil Malmstens blogg

Det är ett år som precis, och kanske först nu, har börjat och jag har känslan av nöjdhet som man får av avklarade deadlines och nattarbete. 40 fullproppade sidor med asylrätt och flyktingpolitik. Skrivit texter, beställt texter, samarbetat om texter, gett specialorder på illustrationer, hämtat foton på bildbyråer, fotograferat, kommenterat, tyckt till, redigerat, bollat tillbaka, bestämt upplägg, satt upp små post-it-lappar på köksskåpet för planering, lärt mig en massa, fått ytterligare bollar, fått beröm, fått inspiration. Och det är klart nu. Den där omöjliga utgivningsplanen för 2008 är genomförd och nu ska det bli normaltempo och redaktionsmöten som inte bara ligger över gmailchatt halv tre på natten. Allt detta intensiva nätverkande och samarbetande med människor som jag innan de här två numren bara hört talas om till namnet eller inte alls. Det är roligt, aj så roligt. Varit eländigt asocial och introvert men jag gillar ju också att gå upp i saker fullständigt, när det är så komprimerat och slutet hela tiden ligger nära. Nu ska jag göra annat ett tag. Tjo.

voilà!





***

“Vi svenskar klappar gärna oss själva på axeln och tycker att vi har en sådan jävla humanitär sjukvård där klasstillhörighet och inkomst inte har någon betydelse. Sedan kommer Paul Hunt (FN) med sin rapport och då fattar man: de som verkligen behöver vården, dem struntar vi i, för de har inte fått en underskrift på att de kan få bli svenskar. Det här är det humanitära budskapet svenska staten skickar ut just nu: Vi handlar på samma Konsum, men mitt liv är värt mer än ditt.”
– Annika Norlin

www.vardforpapperslosa.se

09


På nyårsfesten serveras det semlor, tusen snacksrätter och bål. Det är trettio personer i en lägenhet i Lunden som börjar med att mingla och sedan sitter längre tillbakalutade i fåtöljerna ju längre in på natten vi kommer. C och M har kommit upp, eller ner beroende på hur man ser det, A är där, och så vitt jag kan bedöma är ju alla P & G:s vänner fantastiskt trevliga. Med L slänger vi slängkyssar via mobil. Det är fyrverkerier i över 180 graders panorama och eftersom E dricker champagne dansar han som ett yrväder. Alltid så.
En kvinna kryper upp mellan oss i soffan och pratar om 2009 och får det att låta som om det faktiskt satt igång på allvar nu.