Jo jo,

man ska inte alltid prata om att vara back och om balans, men det är frustrerande att inte hinna med sig själv. Trots tid. Trots aktiva strategier. Trots lugn.
Men barn. Barn kan man alltid prata om. Miguel, Isak, Thia, Ivar, Clara, Judit, Hugo, Elsa. Andras barn. Tillfälliga bekantskaper. Intensitet.

Och det finns en sorts vardag, den där folk kommer över med bröd och efterrätter till kolonin och E lagar soppa och man får vänner att lära känna varann, som jag tycker om. Mer sånt. Det finns sådant som går helt utanför vardag men som jag också tycker om. Mer sånt också.

Och så finns det egentligen inte ett ont ord att säga om mitt jobb. Det här sammanhanget, människorna, tjänsten, området, temat, förutsättningarna, utvecklingen och allt det som bara är. Förbannad lyx.

K kom någon gång mitt i de här veckorna. Det var också vardag och det var just därför det var så bra.

Vi bor i kolonin flera dar i stöten och Eja far omkring. Hon lever rövare i grusgångarna, går baklänges. Hon kramas hårt hårt och dunkar en i ryggen.
Jag glömmer bort att duscha och tänker att det trots allt är ett sundhetstecken.




Familjen, Mosebacke, Sthlm


Erik och Jocke fyller år. Och Cornelis.

Annie Leibovitz, Fotografiska


Augusti, början

Har mappar fulla med klipp om kreativitet som någon slags arbetsuppgift.
Festivalen 2011 har ett tema som förpliktigar men i den här fasen är allt fortfarande löst, luddigt och möjligt.
Att jobba är bra. Vill utvecklas och tänka vuxna tankar.
Tänker att det kanske är just det där jag vill hålla på med - creativity inside the box. Och så läser jag om forskning som trycker på behovet av mellanperioder, av icke-skapande, och det är nog lite det som jag och det fåtal kollegor som är inne lutar oss på för stunden.

***

Gör sådant som inte krävde något alls förr, ett par öl på Halta Lottas, stannar hos en vän på middag, umgås ostört med mig själv. Får ett mms på Eja utanför tältet i Stockholms skärgård och får trots allt en tomhetskänsla. En liten grop i magen som är alldeles ihålig.

***

En liten film om motivation från Gustav >>

 


Avstämning, juli

Två veckor iväg följs av två dagars feber (hon).
Har faktiskt ingen ångest över att den gemensamma långledigheten är på väg mot sitt slut, det ska bli bra med det nya. Riktigt bra, och det är en skön förvissning att i och med henne kommer allting framåt alltid vara nytt.

***

Utvecklingsanteckning. 30 juli, hon lär sig att klappa händerna.
På lördagen åker vi till Krokstrandfestivalen, dansar och bor i tält.
(I en logg såhär bör man väl ta upp allt det vackra, fylla på med bilder och händelser så att det liksom facebookuppdateringar blir en beskrivning som inte skaver för någon och hjälper minnet att korrigera tonerna så att de blir lite ljusare och lättare,
och tar någon mina inlägg om Eja som skryt så ja: de är skryt av finaste sannaste slag.)

Way out west-pepp

Taken By Trees - My Boys till exempel.

.




Eufori. Skansen! Anders Lundin! Stockholmska hisstrappor.
Eja föredrar getterna.

.



Det är inte så att Oslo känns som Köpenhamn men Grünerløkka, Elins kvarter, känns lite som områdena runt Nørrebro. Kombinerade kaféer och barer och småputtrighet. Vi ramlar över fåtöljställen och en innergård och de vinner, trots allt, över Aker brygge och operahuset. (Elins takterass nederst.)

Nattåg dit och därifrån.


.



Om man inte börjar någonstans så kommer man liksom alltid att förbli främlingar.

Anteckningar bakåt

20 maj

Återigen blir det sådär att flödet avstannar. Det hackar. Inte vardagen men att anteckningsmässigt hinna med. Jag vill fortfarande hävda något slags inspirationsrus, även om det finns vissa typer av jobb som triggar igång en mindre än andra och att fulla arbetsveckor gör en betydligt tröttare än sovmorgnar. Marknadskoordinerar ett stadspariserhjul. Vi pratar alltså 360 graders utsikt och korrläsning av annonser.

Kärnfamiljsförfestar och går på HBT-gala. Lunchar med kollegor igen, som inget hade hänt höll jag på att säga men så är det ju inte. Har ju fortfarande en liten revolution därhemma, som klättrar ner i träbackar och lärt sig hantera skor.


***

9 juni 2010

Plötsligt en dag har jag tappat bort helt vad vi gjorde förra veckan. Det känns som ett sundhetstecken. Det har varit mycket, men lugnt ett tag.

Vurmat för Majorna efter att ha donat runt på man-ur-huse-loppis runt Mariaplan och ätit festrester i Anna och Eriks kök.
Gjort Eja till lite av en stammis på Two little birds.
Satt potatis och varit hög på kolonin.
Lyssnat på sjömannens historier från Brasilien på ljugarbänken vid oss ihop med en mycket kommunistisk gotlänning.
Peppat kontakten mellan Elsa och Eja.

Ingenting är som vanligt, men vanligt.

***


Efter två tidningar – intervjuer, artiklar, redigering, korr, deadline – följer lättja. Faller alltid på det där med att hålla balansen mellan för mycket och för lite och fortsätter att pendla mellan ytterligheterna. Att E är pappaledig gör mycket för nätterna, för sömnen.


***

3 juli

Det är 21 grader varmt klockan halv ett på natten och vi är tillbaka i Göteborg. Skånesemester (Ven! Glumslövs backar! Bälinge! Borstahusen! Citadellet! Svenska formrebeller, besök och picknickar) och när vi kommer hem har kolonin förvandlats till en smultrondjungel och Eja har lärt sig gå.


***

Juli 2010

Vill följa Eja steg för steg, bit för bit och det är ju det man gör. Närvaro.
Hon lär sig att kramas, att bitas, att klättra, att uttrycka vilja och varierade ljud. Ba. Bä. Tempot ökar.
Stunder in emellan av tid till annat – och oj vad det behövs – men det är ju det där att man  vill vara med henne.
Att ha en sex månaders, en sjumånaders, en åttamånaders. Att få fatt i sig själv, att hinna med nu när det ändå går så pass långsamt. Att byta perspektiv; se det som att man faktiskt hinner med nu när det är det här som är.

Att ta hennes perspektiv. Gruset i gången. Att komma till vårt andra hem sent en kväll efter flytt och picknick i Hjällbo och se hennes reaktion när hon vaknar och känner igen sig i köket, lyckan där bland emaljbyttorna.

***

Socialiserande på och bortanför Hallongången. Dagarna, veckorna smälter samman. Långlediga tillsammans och trots det turbulens och ingen riktig ordning.

 



.


I rörelse. Nio månader och jodå, hon går.

.


En annan typ av morgon. Ett par timmar i tågslafen över Fyn på väg tillbaka.

Tåg

Det är någonstans vid solrosfälten utanför Lousanne tror jag som Kristian tröttnar på mitt ojande. Och visst, det är mättat med intryck och storslagenhet och svårt att ta in mer – jag förstår det – men är det vackert så är det vackert. Vi åker de gröna sträckorna på Adrians tågkarta. Vi åker ganska mycket tåg. Vi är i Schweiz och tar in berg och dalar, turkosa sjöar och odlade sluttningar så gott det går. Vi dricker rött och pratar och turas om att gå med Eja genom vagnarna. Hans gröngula anteckningsbok är ständigt uppe; antingen skrivs den i eller tuggas på. Själv skriver jag nästan ingenting, saknar fokus bortom här och nu (en ofrånkomlig effekt av att ha barn) och ord.

De anteckningar som finns är från starten.

Att pusle. Att byta blöja på Köpenhamns järnvägsstation.
På första tåget, det mellan Göteborg och Landskrona, är det bara vi två. Hon äter människor. Knäcker till slut även de två tyska killarna med kängor, skägg och stor svart hund med om det nu är charm eller ihärdighet. Glatt social och i det närmsta förvånad när hon inte får full uppmärksamhet från främlingar. Kanske en rest från Kairo, eller något grundläggande.
Nu travar hon runt på stationen med Kristian. Verkar trygg och det är absoluta huvudsaken.


Sedan är det Basel och Basquiat, picknick med kyckling och körsbär, weissbier på innergården till det fabriksområde där vårt guesthouse ligger och de där samtalen. Det är fint. Det tysktalande blir fransktalande, skyltarna ändras någonstans på sträckan mellan Zweisimmen och Montreaux, gulkepsarna med en salig blanding diagnoser går av någonstans mittemellan och vi får åter nästan en hel kupé för oss själva. Sedan stannar vi tre nätter hos Karin och umgås på hennes balkong. Resan är en lång gudförälderträff, intensivt mammaskap och tid att andas.

För Eja är det som alltid; hon förhåller sig till all typ av omgivning som vore den normal om än med ett ständigt förvånat uttryck oavsett sensationsgrad. Hon socialiserar med folk, hundar och fåglar överallt. Hon badar i Genèvesjön. Hon sover gott på nattågen. Hon blir för varm på tåget genom Schwarzwald. Hon dansar till gatumusikanterna på torget i Köln. Das kleine kind.


"Tillsammans med dig var livet påfrestande, men teven knäpptes aldrig på. Och allt var möjligt."

- Anna Gavalda, Charles om Anouk

"This is how space begins, with words only, signs traced on the blank page."

- Georges Perecs, programhäftet för Göteborgs Dans & Teater Festival