...
25 maj 2008, 20.41
Isak Folke Skånberg. Det är som om världen rubbats lite grand, jag bara ryser.
Hej gudson.
...
På väg ut till Marstrand ringer Anna mellan värkarna. Det börjar bli dags. Får en oväntat kraftig reaktion när vi lägger på, blir skakig och alldeles gråtfärdig. Min lillasyster ska ha barn! Många timmar i kajakerna bland klipporna och vågorna och det är en av de allra finaste dagarna.
skogsmänniskor
Funderar på att flytta ut i skogen. Delsjön och Västra långvattnet. Gick nu över området där det brann för någon vecka sedan; kolsvart med nästan neongrönt gräs som tar sig upp i stora tuvor. Luktade oerhört gott.
så går ytterligare en vecka
Äntligen hittat en bänk till TV:n, en femtiotalsmöbel från Holmens marknad. Hållt mig mer hemma än vanligt, socialiserat med måtta. Pratat mycket med Karin. Lunchat med Adrian. Träffat Önder på fotbollen. Hängt med Erik. Väntat på att telefonen ska pipa och säga att det är dags. Linnea deklarerade att jag är hennes bästa kompis. Fått visa leg när jag handlar folköl, hittat en fantastisk affär i området runt Magasinsgatan och köpt en för dyr väska, suttit med E på uteserveringen vid gatuköket som spelar soft reagge och varit på Kimias tjugofemårsfest med väldigt trevligt folk, väldigt god mat och slutligen utgång med dans på Valand (det finns fortfarande en del premiärer kvar.)
***
Jag väntar på att bli moster. Bilden från beräknat ankomstdatum, 18 maj.
där är där man inte är
Som en liten retande, nästan småironisk, lockelse efter senaste tidens funderingar hit och dit kommer det ett mail med förslag och uppmaning om att jag ska söka vad som jag redan utsett till världens mitt-i-prick-jobb. Men det skulle innebära att jag flyttar från Göteborg. Helt plötsligt har jag fått ett koncentrat av hela mitt parallella livsspår att ta ställning till. Att söka känns helt plötsligt dunderavgörande i ett långt sammanhållande perspektiv och jag orkar inte riktigt med det just nu. Samtidigt som det finns tydliga tankar som det går fler tåg och man måste inte springa på alla bollar känns det så dumt att hoppa över möjligheter. Och så blir jag arg på mig själv och detta ständiga tänk kretsande kring optimering. Självklart kommer det alltid att finnas saker som pockar på uppmärksamhet och erbjuder något som på flera plan är något lite bättre, men det är ju det där att jag inte är redo att välja bort. Och just stora val leder ofta till stora konsekvenser. Finns inget i min vardag just nu jag vill plocka bort, det är så j-vla fint och bra så jag vet inte, och jag har just fått fortsättning och allt det där. Även om det andra låter så in i helvete perfekt så får jag svindel bara vid tanken.
Tilde och Thia
Landskrona med en liten dos av alla de vanliga - Ola, mamma, pappa, Elin, Birger, Lena, Anna, Per, Krille, Madde. Och någon alldeles ny.
Malmö
Vi tar bilen ner. Denna enorma flexibilitet (köpt en skogsgrön Audi), stannar till på en vägkrog, turas om att köra/dj:a och lämnar den hos Christoffer. Lagom framme vid halv tolv, hinner ta en öl på uteserveringen och springa på Anders innan spelningen. Dansar till halv fyra och går sedan hem. Så blir det kajakpaddling i kanalen, fika med pappa, Matilda och Christoffer och ett visst sug efter mer Malmö.
***
Utvärderingar och avtackningar. Sitter med en hög post-it-lappar jag skulle vilja rama in, middagskvällar som känns långt ifrån jobb, vin, Röhska och hembesök, möten, avrundningar och en blomma på köksbordet.
Och sen. Utgångspunkten ser ju ut ungefär som cirkeln, men jag måste ändå ta en ny tråd. Alla dessa funderingar. Vad är det jag vill.
Illustration: Nanna Johansson
den nya röran: "alltid sena - men bra ändå"
***
Blir du irriterad på människor som ständigt kommer för sent?
Då är det ditt problem. För hur sur du än blir kommer de att förbli tidsoptimister.
Den tråkiga nyheten är att de aldrig kommer att bättra sig. De har opunktligheten i sig, de kommer för sent också när de har gott om tid. Enligt [Werner Silfverskiöld] befolkas västerlandet av två sorters människor . [...] De välordnade beter sig ungefär som förväntat. De sköter sig i samhället som det är tänkt och utgör därför normen. De är de oordnade som väcker anstöt och sura miner.
Oordning är nära förknippad med opunktlighet. Oordnade människor är nästan alltid opunktliga och tvärtom. Att inte passa tiden har inget med viljan att göra och de opunktliga har svårt att ändra på sig. Men det är inte sjukligt. Nej, snarare är det hos de välordnade man hittar tvångsneuroser som tar sig uttryck i småaktighet och pedanteri. [...]
Många av tidsglidarna är personer som älskar friheten. De avskyr alla former av tvång, och att passa tider kräver underkastelse. Det väcker ett trots mot auktoriteter och en lust att gå egna vägar. Genom att dra ut på tiden visar den opunktlige att den inte lyder befallningar.
Omvärlden tror gärna att bristen på ordning beror på individens karaktärssvaghet. Så är det inte, menar Werner Silfverskiöld. Men människor som är opunktliga har ofta en utmärkt ordning i huvudet, även om det kan vara smått kaotiskt i deras vardagstillvaro. De är ofta kreativa och nyskapande. [...]
Och de som blir irriterade på opunktligheten får helt enkelt bestämma sig för om det är ett problem eller inte. Stör det verksamheten på jobbet eller andra gemensamma aktiviteter - eller kommer irritationen av ren automatik?
__________________________________________________________
Marie Alrutz. DN, 2008-05-18
Att välja perspektiv
När han så igår debatterar papperslösas rätt till sjukvård i egenskap av riksdagsman och säger "Varför ska människor ha exakt samma rättigheter?" känner jag att det förmodligen går att bygga upp en ideologi rätt lik min egen bara genom att ta avstånd från den mannens åsikter.
Karneval i Köpenhamn
A Bunda! Stina på bussen. Väntan på färjan till Helsingör.
Porta Bandeira med min dansgrupp (Sara, Kajsa, Carin, Joanna, Linn och Sara).
Se en del av karnevalståget här >>
Och en annan här >>
Afron inför scenspelningen.
Balkanblås på ett torg mitt i natten på väg till Bafo do Mundos fest.
Söndagsjam på karnevalsområdet.
Backstage, A Bunda och andra sambaskolor. Maria och Katrin.
Bussen hem, pagode hela vägen.
Det är mellanrummen som är det svåra.
På jobbet är jag glad, utåt och harmonisk. Cyklar mitt i upp till redaktionsmöte för FUB-nytt; allt väl där. Sitter med årsbokslut och deklaration av firman. Tycker det är roligt så länge det känns som att jag lär mig nya saker och kan hantera det. När tiden börjar ta slut får jag magklump och stresslåsning. Fan, jag som brukade vara så bra på att hantera stress. Till slut ska jag cykla hem till Carolina. Hittar inte nyckeln, bokföringen fladdrar iväg i vinden när jag letar, får tag i den, börjar nästan gråta, måste ta mig upp till kontoret och hämta nyckeln, hissen fungerar inte vid den här tiden utan den kod som står prydligt uppskriven i en pärm på min arbetsplats, får gå upp till sjätte våningen i vingeltrappor, ner igen och iväg med cykeln till Bellevue. Så landar man inne hos lilla Agnes, Carolina och Jesper och då är jag där i stunden. Glad, utåt och harmonisk.
! / "mitt hopp står stadigt i jorden"
Sockerärtorna har kommit upp. De ser ut som plantillustrationer. Min balkong är full av illustrationer.
***
Inom kort tar riksdagen ställning till ett lagförslag som slår fast att papperslösa inte har rätt till vård om de inte kan betala själva. Det rubbar hela vår människosyn, skriver Maciej Zaremba.
[...]
Det har hänt förr att riksdagen fattat beslut vars korrumperande följder man inte förstod förrän decennier senare. De rashygieniska lagarna från 1934 och 1941 är det bästa exemplet. Låt oss därför säga tydligt att Tobias Billströms förslag till särbehandling inom vården har fyra sådana kvaliteter: Det upphäver principen om alla människors lika värde. Det gör våld på vårdpersonalens yrkesetik och det drabbar de mest värnlösa. Slutligen drar det vanära över Sverige. Fast den här gången kommer ingen att kunna hävda att han inte visste: "Ni håller på att lagfästa diskriminering", förklarade FN:s särskilde rapportör Paul Hunt för regeringen den 13 februari i år.
Det är meningen att riksdagen den 20 maj skall klubba lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande m fl (2007/08:105). Enligt detta förslag skall hädanefter varje möte mellan läkare och patient i Sverige inledas med selektion. Det gäller att skilja de fullvärdiga patienter, som skall behandlas enligt medicinska kriterier, från de ovärdiga, som skall hanteras enligt politiska önskemål.
[...]
Här säger någon att detta är inget nytt. Lagen bekräftar bara status quo. Redan i dag avvisar sjukvården patienter som inte har papper i ordning eller kan betala 21 .000 för en förlossning. Så lagförslaget förändrar inte mycket för de papperslösa.
Nej, det är sant. Det är Sverige som den lagen förändrar. Nedanstående tablåer, som hittills ägt rum till följd av förvirring, oklara regler och tillfälliga avtal mellan stat och landsting - skall hädanefter utspelas i lagens majestät, som uttryck för folkviljan.
[...]
Att lära flyktingar och andra papperslösa veta hut genom att vägra dem vård är en högst ovanlig metod. Förutom Sverige är det i Europa endast Österrike som använder obehandlad cancer som migrationspolitisk signal. I Italien och Spanien, som har flest papperslösa i Europa, har dessa tillgång till vård på lika villkor. I Frankrike, Belgien och Holland finns statliga/kommunala fonder som betalar för vården av illegala invandrare.
Det kan tyckas inkonsekvent förstås att avsätta fonder för vård av människor som inte har rätt att vistas i landet. Men jag antar att man i dessa stater aldrig glömt att det var just bristen på konsekvens som byggde upp civilisationen. När allt kommer omkring är det inte särskilt följdriktigt att vårda fiendesoldater som man nyss försökt ha ihjäl. Likväl är det självklart att vi gör det, av medkänsla kanhända, men mest för att inte mista självrespekten. För vi är väl inga bödlar heller. Nej, just det. Och läkare är inga gränspoliser.
[...]
Enligt Billströms lagstycke är obehandlad sjukdom menad att utgöra en avskräckande påföljd för olovlig vistelse i landet. En sorts straff, med andra ord. Men det finns ju värre brott än att inte låta sig utvisas till Iran om man råkar vara ogift mor. Att våldta småbarn, till exempel. Borde inte i logikens namn äktsvenska pedofiler vägras cancerbehandling, så att de lär sig att tygla sina lustar?
[...]
Om Billström inte accepterar att sjukvården skall tjäna som skarprättare åt domstolen, varför vill han göra läkaren till springpojke åt Migrationsverket? Kan det vara för att en svensk barnamördare från Bergslagen trots allt står oss närmare än en våldtagen kvinna från Iran? Är det den instinkten som Tobias Billström spelar på?
Det vill jag inte tro. Desto mer obegripligt varför han lägger detta förslag. [...] Det kan inte vara av ekonomiska skäl. Christian Foster vid länsstyrelsen uppskattar att om landstinget inte diskriminerade någon papperslös skulle utgifterna öka med 15 miljoner, en halv promille av budgeten, kostnaden för en ny spårvagn på Nockebybanan. Ur ekonomisk synvinkel är förslaget snarast kontraproduktivt: Obehandlade sjukdomar förvärras, folk kommer in akut och måste behandlas ändå, fast till ett högre mänskligt och annat pris. För ännu är det inte förbjudet att rädda livet på människor. Ett förbiseende i migrationspolitiken?
[...]
De medborgare som tror att "höger" och "vänster" är pålitliga vägvisare i politiken skall nu hålla hårt i världsbilden. Billströms förslag har stöd av moderater, socialdemokrater och centern i riksdagen samt av sverigedemokrater i landstingen. (De senare vill gå ett steg längre: inte heller papperslösa barn skall ha hälsoundersökning, utom ifall de bär på en smitta som riskerar att drabba en äktsvensk.) Vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att rösta emot med det liberala argumentet att diskriminering strider mot grundlagen. Kristdemokraterna och folkpartiet vacklar.
[...]
_________________________________________________________
DN, 11 maj 2008. Läs hela inlägget här >>
Illustrationer: Jesper Waldersten
Hela den här grejen gör mig så j-vla arg att jag låser mig. Jag vill inte leva i ett samhälle som på ett så avgörande och grundläggande sätt gör skillnad mellan folk och folk. Maktutövning är skit när värderingarna den görs utifrån inte bara är korkade men talar mot varje instinkt om hur man väljer (för ja, man väljer) att betrakta andra människor. Jag vill inte vara med. Heja Rosengrenska! Heja Maciej Zaremba! Heja Henry Ascher!
***
Enligt propositionen "Förslag till lag om hälso- och sjukvård åt asylsökande m fl" (2007/08:105) ska asylsökande få tillgång till "vård som inte kan anstå, mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning". Uttrycket "vård som inte kan anstå" tolkas som åtgärder vars avsaknad kan medföra "allvarliga följder för patienten".
Landstingen har ingen skyldighet att ge annat än akut vård åt "utlänning som håller sig undan så att beslutet (avvisning/utvisning) inte kan verkställas". Men även den akuta vården skall patienten betala själv till fullt pris. Prisexempel: förlossning: 21 .000. Brutet ben: 63. 000.
***
Cibelle spelar på Inkonst i Malmö nästa fredag. Dit ska jag & E.
Från annan spelning med Cibelle >>
Fin video med Forró in the Dark som också spelar >>
Araby!
På grund av hur vi fungerar har vi inga pengar att röra oss med. För de sista vi har köper vi en trädgårdssoffa, en påse jord och fem fröpåsar. Det blir 21 kronor över. Men har man en trädgårdsoffa kan man sitta där och dricka kaffe och det finns mat i frysen, att lägga tillbaka korianderfröna är inte att tänka på. Vi sitter i Karins dubbelsäng, äter pistagekolor och mörk choklad, tittar på bilderna från Iran som fortfarande är kvar i kameran. Jag får en kamelmagnet och en sjal. Nu vill jag till Persepolis och Jordanien. Dagen efter löser det sig med överföringar och tusen kronor gör att vi känner oss sanslöst rika. Vi äter mackor på Palladium och handlar fler grejer till balkongen. På kvällen går vi ut och äter massor med spansk mat och dricker rött på Café deluxe. Försiktigt sitter vi resten av tiden i den ihopskruvade trädgårdssoffan och pratar pratar pratar. Detta behov av den här typen av kanaler.
like a blister in the sun
Jag cyklar. Först in till stan, förbi de som väntar på kortegen, med en flaska grönt vin i en plastpåse på styret. Anders och Kristina ska tända en grill och undrar om vi vill komma förbi. Vi grillar korta tjocka korvar och laxpaket, äter nötter och körsbärstomater. Sedan nedför backen från Annedal och krockar nästan med en kille som Erik tydligen känner som kör två sexpack på en skateboard. På Kontikis uteservering sitter redan Isabel, Per, Mattias med flera. Ida Redig har just slutat spela, kön till baren är kompakt. M spelar skivor, vi dansar, Adrian, Lisa, Hedvig, Johan, Lena, A och K ansluter, kollektivfolket är där och tusen andra. Hemmafestkänsla fast mycket tightare med plats. Så cyklar jag hemåt med Erik på pakethållaren, han sjunger Blister in the sun och får hjälp från folk vi passerar att fylla i med handklapp.
Dagen efter cyklar jag förbi förstamajtågen (inte heller mitt forum) och upp för Stigbergsbacken för att ha dräktworkshop på Musiken hus. Det är silver och turkost och jag är sjukt opepp på alltihop. Varför lägga tusen timmar på att skapa en dräkt när jag egentligen bara vill dansa? Börjar i alla fall med huvudbonaden och ihop med ryggställningen blir det sedan knöligt att lasta på cykeln. Annars är det mest Delsjövägen numera, flyttat tillbaka till Mässans gata och det är så j-vla fint att köra förbi vitsippsdjungler och det nästan elektriskt gröna. Den är på väg att ge upp på riktigt nu, den gamla Monarken, hela alltet gnisslar lätt störande de dagar man glömmer sin ipod och jag kom oljig om händerna till jobb häromdan efter att kedjan hoppade av. Kör in till stationen på fredagmorgonen och parkerar den där över helgen. Just tanken på att ha en cykel man måste vara rädd om gör att jag drar mig för att skaffa en ny.