***

"En vacker fasad – ska det vara negativt?
En vacker fasad är en artighet mot världen, att visa sin bästa sida, den snyggaste – vad i hela vida världen kan det väl vara för fel med det?"

- Bodil M.


Dark was the night

Hormonpåslaget är ibland ogreppbart stort.
Efter natten ser jag dem som uteslutande elaka men på morgonen ger DN-intervjun åtminstone perspektiv.

- Oxytocin kan öka tilliten mellan människor, säger hon.
Kerstin Uvnäs Moberg är läkare och professor i fysiologi.
...
Oxytocin har en mängd andra effekter. Förutom att det samordnar lugn och ro-systemet, stärker immunförsvaret och får vår smärttröskel att stiga, så verkar det kunna stimulera vänskaplig social interaktion. Det gör att puls och blodtryck sjunker, samtidigt som näringsupplagring, tillväxt och läkande processer stimuleras - både hos kvinnor och män."

...
- Visst betonade jag mor och barn-relationen och visst poängterade jag kvinnor och mäns biologiska olikheter, men min avsikt var ju att visa på något som var fantastiskt bra, och som kvinnor påverkas särskilt starkt av när de får barn. Det väckte anstöt då, biologi ansågs lite fult."

Och visst; biologi är inte alltid vackert.


(Rubriken är för övrigt namnet på en riktigt bra skiva nyligen hittad på Spotify.)


Visst kan man göra så,

att man flyttar ner vinglasen på golvet och umgås i picknickposition och ejahöjd under kvällen. Elin och jag har vad jag kallar bästa sortens fredagkväll där man pratar tills man tappar bort tiden. Eja håller sig vaken hela dagen och hela kvällen och somnar i min famn först vid halv ett.

.


”Varje dag larmrapporter om hoten mot grodorna, 30 % av alla groddjur är utrotningshotade, paddor och andra små kräldjur, tur att man själv är på väg mot sin utplåning, en värld utan groddjur, så tråkigt och tomt.”

- Bodil M.

.


Torsdag


Det kan vara den finaste presenten hon fått. Nadja, tre år, plockar bland böckerna på sitt rum och hittar Pyttelitens pekbok ”Den här är jag för stor för, den är för BEBISAR! Den kan hon få!” Det är tumultartat när vi är hemma hos dem, både hon och Dhanna vill klappa och byta blöja och hålla och är märkbart stolta över att de kan. Och allt annat de kan som Eja är för liten för. Stå på huvudet! Räkna på spanska! Äta omelett!. De bakar Herman med Erik och vi sitter i deras kök och pratar om nystartade afrikaresebyrån och Karlas integrationsprojekt och barn och vardag och som vanligt känns det som om man var där i förrgår.

Modern byråkrati

Tre tjänstemän står och tittar på Erik när han skriver under. Vittnena signerar. Handläggaren tar fram nästa blankett. Det är nästan iscensatt; som att sitta på ett kontor i en helt annan del av världen eller som att smaka på ett ålderdomligt system. Det är Sverige 2009, långt efter sambolagen och kyrkans separation från staten, tio år efter att vi blev tillsammans och vi håller på att intyga faderskapet till vår dotter.

När det väl är klart måste vi ändå skriva under ytterligare papper om gemensam vårdnad, som om ogifta pappor inte har automatisk rätt till vårdnad av sitt barn. Man gapar.


.

Göran Hägglund ska på köksbordsturné: "det är där jag vill sätta mig ned och lyssna. Och därifrån ta med mig synpunkterna in i arbetet med kristdemokraternas valmanifest för valet 2010." Det finns vissa likheter mellan honom och Lars-Ingvar Ljungman, det här att man ska skapa politik utifrån vad folk tycker. Jag tror det kallas populism.

.

Ibland ler hon så att hon nästan går av på mitten. Det är svårt att vara sur då. Ibland tror jag att hon växer medan jag tittar, och sett till hur sällan jag inte gör det och hur snabbt det går gör hon väl just det.

.

Min fotokurs har teknisk inriktning. Jag tycker att det är svårt, men försöker också tänka att jag går en kurs just för att jag inte redan kan. Motstånd har ju också någon form av värde.

Efter två surdagar

vänder det. Det har egentligen inte funnits någon anledning att gnöla, men jag gör det ibland; tror det är en rastlöshet som får överslag. Det blir dejt med Erik på Hagabion och det är långt ifrån den där känslan av folkblandning – snarare påtagligt hur många där som är rätt lika oss och jag reagerar på antalet gravida. Det är en bra dejt. Vi får fikon- och hasselnötsbröd, Eja får mjölk.

Pratar med C om det där, att man hela tiden går omkring och är förbannat stolt och liksom förutsätter att alla andra tycker att ens barn är lika bedårande som man själv anser. Vi möter upp dagen efter på franska och fortsätter sedan hem till dem (via Agnes dagis, genom regnet). Att se Eja och Elsa bredvid varandra, lika långa nu när den där åldersskillnaden på en vecka börjar ha allt mindre betydelse, men omedvetna om att den andre ligger där är märkligt fascinerande. Två gånger 60 centimeter räcker långt.

Tredje statsmakten

Billström har tjatat och tjatat, allmänheten förhållt sig skeptisk, men se vad lite publicitet kan göra >>

Måndag

Äter choklad och lyssnar på Joni Mitchell och försöker förstå hur jag importerar in mina bilder i raw-format. Sitter uppe en stund för att den här dan har liksom inte riktigt kommit igång än så jag har svårt att gå med på att den är slut. Ibland blir det så att jag inte hinner med någonting. Börjar misstänka ett visst facebookberoende – fast jag fortfarande inte riktigt fattat grejen och på två år inte uppdaterat min status en enda gång. Hemmadagar är förädiska.

Åh!

Det är lördagkväll och vi sätter oss för lite mat och öl på Pustervik, det är fullt med folk av olika slag – gamla, unga, mittemellan, många döva, en blind man och det talas minst tre språk i baren – och jag är uppfyllt glad. Vi har precis varit hemma hos Maria och Önder. Elin och Sofia är på besök. Vi ska strax gå över gatan för helkvällskombo av teater, konsert och Mattias som spelar skivor. Allt är så bra, så bra.


Sov du så diskar jag

Erik har semester och jag får sovmorgnar som är på riktigt (utan en liten gnyende klump bredvid och utan blöjbyten) och kaffe kokat till mig. Vi gör inget särskilt och den sortens ledighet är vi inte vana vid. E säger att det kan vara den bästa semester han haft. Kolonifix igen; en hylla köps och sågas och målas. Det är kylskåpskallt i stugan men ok. Medan den första snön faller tar vi en promenad runt Härlanda tjärn. Snart är det Kairo och sen är det vår.

Läser just nu

- Allt som har med Vellinge att göra
- Muriel Barberys  Igelkottens elegans
- Julias
blogg


Hon & jag

Det är som att vara förälskad. Legat och tittat på henne hela morgonen, tänker att det inte är klokt att den där varelsen hör ihop med mig. Tycker om alla hennes små egenheter, hennes sätt att säga mä, hur hon kan se helt förorättad ut, hennes sneda leenden, händerna som hålls uppåt när hon sover nästan konstfullt arrangerade opåverkade av tyngdkraften. Älskar hur hennes fot ryms i min hand, att röra runt i hennes hår och att dansa med ögonkontakt--- allra mest det: att vara i hennes blick. Hon verkar fortfarande till hälften komma från skogen eller åtminstone någon helt annanstans ifrån, och det är en dragningskraft det där att hon faktiskt är helt sin egen. 

Con leche

Soppa och bröd och Lina och långpromenad. Så fixar man en onsdag.


Fem kilo!

Inte på grammet men nära nog – och en tillväxt på en centimeter i veckan. Galet.


Istället för språk

Ibland händer det saker. Som att Eja upptäcker sin egen fot. Hon liksom stannar till, fokuserar och spärrar upp blicken och följer den när den rör sig. Vet inte om det kan räknas som påbörjad självuppfattning för jag tror inte att hon förstår hur hon själv hänger ihop hela vägen ner, men klart är ju att hon trots allt uppfattar sig själv. Och idag började hon sparka frenetiskt när hon satt i gungstolen till dess att hon fick min uppmärksamhet, då började hon le istället. Fötterna som kommunikation. Självklart.


***


Sara Granér

Två dagar

Det blir en kolossalt intensiv helg i Skåne. Som vanligt känner jag att jag samtidigt borde vara någon annanstans än där jag är--- inte för att jag egentligen har något emot socialiseringsmaraton men det kan bli lite löjligt och kännas nonchalant med detta ”nu måste vi vidare”. Gåsamiddag på lördagen och sedan hem till Per, Anna och Isak ihop med Anton. På söndagen frukost med Birger och Lena, lunch med familjen (träffa Ola!) och sen Tilde och Thia på eftermiddagen, vidare hem till Krille och Madde följt av sen kväll med Christoffer och Matilda. Jojo.


6 november

Ejauppvisning (av stoltaste slaget) igen när jag åker in en sväng till jobb. Fastnar flera gånger i korridorerna innan jag kommer fram till evenemang där hela avdelningen står och äter bakelser. Här finns de människor som normalt sett är de jag träffar allra mest i vardagen och nu inte sett på två månader (och de vars föräldraledighet jag nu avlöst). Sedan åker vi hem till C. Det är nästan det skönaste stället att vara på, med en som också ammar vid köksbordet och som det går att prata om alla relaterade och icke-relaterade grejer med. Vi blir kvar hela kvällen.


Undvik mansfällan

Det är ett debattinlägg i GT som bland annat en vän från journalisthögskolan står bakom. Hela grejen går ut på att ifrågasätta varför just män är så oumbärliga på sina jobb. Sedan finns det en större diskussion om downshiftning, som inte enbart kopplar till könsroller eller försäldraskap och bland annat leds av debattförfattaren Jörgen Larsson, som är grymt intressant. Allt handlar om prioriteringar.  

"Vi lever i en prestationskultur där vi hela tiden förväntas prestera på topp på livets alla områden. Arbetsgivarnas krav innebär högt arbetstempo och långa arbetsveckor. Privat finns ideal om att ha ett vackert och rymligt hem, ett rikt socialt liv, en aktiv fritid, moderna kläder, senaste hemelektroniken, en vältränad kropp, etc.

Dessa yttre krav som lyfts fram i tidningar, TV och reklam tenderar att krypa innanför skinnet så att vi upplever dem som frivilliga ambitioner. När kraven och ambitionerna sammantaget blir för stora hamnar vi i en situation av näst intill konstant tidspress.

Vad kan man då göra om man är rädd för att samhällets prestationskultur och att ens egen tidspress ska smitta av sig på barnen? Många mammor har dragit sitt strå till stacken genom att prioritera ner arbetet under småbarnsåren.

Den manliga normen har varit att satsa på arbetet. Att pappor förvärvsarbetar betydligt mer än mammor under småbarnsåren bidrar till den mansfälla som innebär att många män saknar en nära relation till sina barn.

När tidningen Kamratpostens läsare tillfrågades om vem de helst ville prata med om de var ledsna svarade barnen att de helst ville de prata med mamma och därefter med en kompis eller någon annan. Det fjärde vanligaste svaret var att de inte ville prata med någon alls och först på femte plats kom pappa.

Mansfällan börjar med mammans långa föräldraledighet. Första steget är att inte skriva på pappret från Försäkringskassan om att överföra föräldraledighetsdagar till mamman utan utnyttja istället sin halva av tiden."

Äntligen!


November och kylan har kommit. Kvällspromenaderna hem från kolonin är svinkalla. Men just när gråheten riskerar att drämma till laddar man upp med element, en överbliven back Pripps blå, Adrian och Lisa och blomstertapetserar en hel kväll.

Det här

Bloggen blir än mer en vardagslogg, nåt slags redigerade minnesanteckningar och det har den väl i och för sig alltid varit och man kan fundera över meningen med den. Men för mig är den fortfarande ett värdefullt sätt att samla allt spret, få ihop delar som annars skulle försvinna till nåt som liknar en helhet och därför kommer jag säkerligen att fortsätta även om jag själv inte riktigt begriper publiceringsdelen. Sedan Eja kom är det också ett allt viktigare sätt att registrera dagarna. Funderar på att lösenordsskydda den för bättre kontroll och för att slippa vara så nojig över att skriva om någon vid namn som inte vill bli nämnd i det här sammanhanget. Jag har ändå inget intresse av att bli läst av någon utanför den egna kretsen, men med låsta inlägg finns det något i mig som känner att det är att göra sig märkvärdig. Inför Kairo finns i alla fall den tanken.

***

Idag har jag fikat med Petra, Judit, Maria och Lale på Kulturhuset. Föräldraledighetsgrejen. Fast det inte handlar om det, mer än indirekt genom att många andra gör annat klockan halv elva en torsdag. Så.


Vi har kört lite varannan natt-principen

där nätterna av lite sömn följs av dagar med förtvivlad trötthet och är jag grinig blir hon grinig. De bra dagarna är å andra sidan väldigt bra; tänk vad  lite sömn kan göra för en människa. Fotokursen har börjat, jag lämnar E och E på Publik och går med en konstig frihetskänsla därifrån för tre timmars fokus på något helt annat. Också ett sätt att ladda batterierna.


.



Ejas första fest. Eva fyller 30.

”Utan före och efter skulle allting hända på en gång och människan är inte gjord för den sortens kaos och anarki. Det förflutna flyttar inte på sig, skriver Marcel Proust. Det flyttar sig inte men det rör sig.”

Inte hunnit läsa så mycket på sistone. Inte med ro. Inte hunnit skriva heller – det blir lösryckt, fragment, i sms-utkast-format och ofullständiga tankar, mycket som inte hinns med fullt ut. Och det är väl ok att det är så. Eja är en månad gammal och det är klart henne jag jag ska – och vill – ha fokus på. Samtidigt finns ett otroligt behov av att fånga in allt det som är de här dagarna, för tiden går så snabbt och allt förändras precis hela tiden och jag är lite rädd att inte hinna ta in allt, vill kunna kapsla in delar av det som är här och nu för att kunna ta med mig längre fram.

Så blir det fredag igen, och trots dagledigheten är det stark helgkänsla. Hämtar ut paket och och går bort till Sunes bageri för att handla bröd. Maria, Önder och Lale ska komma förbi. Sedan ringer Erik och säger att Anna och Erik också kommer så jag fortsätter upp via fängelset till nästa bageri för att köpa mer. Det blir soppa och välfyllt kök och supertrevlig kväll. Maria kommenterade här att man får känslan av att Eja funnits jämt och för mig är det på pricken så. Anna och Erik fastnar till sent och vi är inte i säng förrän vid två halv tre – det ger också en känsla av att allt är som vanligt.

Citat av Bodil Malmsten

Vi tar vändor bort till kolonin,


Eja sover medan jag lägger sten och planterar pärlhyacinter och oidentifierade lökar som krupit upp ur jorden, klipper grenar från trädet som nu ligger i drösar på marken, går i gångarna och tittar på alla trädgårdar som ser mer eller mindre övergivna ut – det är trots allt något sorgligt med den här årstiden, även om det är vackert är det som om någonting tar slut. Vi går hem till Linnea sen och äter våfflor.

Två dagar senare får vi spontanbesök av Birger (medan Lena flyger kors och tvärs över den afrikanska kontinenten). Vi tar med oss en termos och sedan sitter vi daglediga bland de nerfallna äpplena och dricker kaffe tills det blir för kallt. Sedan blir det en promenad förbi Härlanda tjärn och timslånga samtal innan mörkret, kvällsmänniskorna (Erik, Anton, Kimia) och de laotiska matlådorna kommer.


26 oktober


Hon har gått upp ett kilo sedan hon föddes. Ett kilo tyngre och fem centimeter längre på en månad, det är ju inte riktigt klokt. På bvc säger sköterskan en massa saker som man vill höra (att hon är väldigt med i blicken, att hon uppenbarligen får all näring och närhet hon behöver) och gissar att det är magknip som fått henne att skrika det där jobbiga skriket två kvällar på raken. Det blir inte mer linser och kikärtor nu ett tag.

På eftermiddagen tar vi en promenad in till stan, längs spåren och Skansen Lejonet, Kruthusgatan och bussgodscentralen. Hämtar upp beställda retortyger och går sedan via Pocketshop för att köpa på mig av den bästa sortens anteckningsböcker. Det är en dag av mönsterfrossa. Möter upp Erik på stan och handlar Gudrun Sjödén-strumpbyxor till mig och sparkbyxor till Eja, fikar croissanter och tar spårvagnen hem.


Bokhyllor tycker hon om,

den som sitter i sovrummet kan sedd underifrån göra henne alldeles lugn. Och av tavlorna är det framför allt Olle Eksells grafiska ögon. Även affischen i hallen är tillräckligt kontrastfylld. Så gillar hon om att dansa till afrobeat och ja, egentligen det mesta vi sätter på. Och hon är uppenbart förtjust i  Cornelis – bara att sjunga I natt jag drömde kan göra att gråten kommer av sig och idag toklog hon åt Deidres samba.

Och så det största. Hon tycker om oss. Vi har etablerat kontakt och igenkänning och kan se varandra i ögonen och le. Kroppskontaktsknarkare har hon varit från födseln men det här, att vara en liten bit ifrån och ändå känna att vi hör ihop, det är rätt omvälvande.

Läser om jämställdhet

och där till kopplade historier om hur man genom att släppa på alla måsten och sug efter det perfekta får tid över till annat, och känner väl egentligen mer igen mig i motbilden – skippa trerätters till gästerna och ställ fram en gryta chili – när vi nu får folk över. Ingen av oss har städat och när Lina och Claes kommer på lördagen blir det torsdagens daal och dagen efter får Elin och Christo köpa med sig kaffe då det visst tagit slut här på morgonen.

Men så ska mamma ta med sig mormor hit, för första gången på alla år, och helt plötsligt börjar jag dona och plocka undan tvätt och röja och be Erik gå ner med vissa saker till källaren och andra till återvinningen och de där idealen dras in – det ska vara undandiskat och avtorkat när hon kommer och det ska bjudas på ordentlig mat. Kära nån. Men det blir bra, ganska lagom ändå (man får ha det lite stökigt när man precis fått barn) och det är häftigt med fyra generationer här på eftermiddagen. Fast jag nojat lite kommer jag på att vad gäller just jämställdhetsbiten handlar det mer om att jag lite knappat in på Eriks enorma försprång vad gäller hushållsarbetet. Den där boken, Skriet från kärnfamiljen, handlar inte om ett träsk vi ska ta oss ur utan ett vi ska undvika och framför allt hålla oss medvetna om. (Det stör mig att bara jag kan amma.)