Mengo/Kampala

Kampala

Vägen in till stan från där jag bor.
Foto: Judith de Graaf (holländsk tjej här som gör projektarbete om hiv,
själv har jag av någon anledning inte tagit en enda bild än) 

Vardag & geckobajs

Ola ringde just och frågade om jag vill med på Diggelo i sommar. Så pratade jag med mamma som blev alldeles till sig över att vi har vilda apor på tomten (de hoppar runt i träden & sällskapar en när man sitter på gräsmattan och läser). Lustigt vilka bilder av Afrika som folk enklast tar till sig. Det går omkring kvinnor med bananklasar på fat på huvudet längs gatorna här också. Svårare att förklara att det mesta är rätt vanligt, folk går klädda i t-shirtar och skjortor och gör inga anmärkningsvärda saker eller omger sig med exotiska auror. Mer än folk i allmänhet gör överallt, för det tycker jag ju i och för sig att människor ofta gör.

Och när jag läser mail hemifrån om snö, flipperspel och söndagskafé har det samma skimmer. Det är konstigt att man exalteras mer över saker som händer långt bort än i ens egen närhet, påverkan borde funka på andra hållet.



***
Just nu är det en geckoödla i taket som bajsar på laptopen bredvid mig och jag håller på att sudda ut, ta tillbaka och vända på hela resonemanget; mystifiera den afrikanska kontinenten över en liten bajsklutt och faktiskt erkänna att det finns småsaker här som engagerar mig mer än vad som är möjligt därhemma.

Men i stort gäller fortfarande ovanstående och det är verkligen så att jag tycker att det mest omvälvande när man är utomlands är hur vardagligt och allmänmänskligt det mesta är och fungerar.


I väntan på pumpasoppa och Erik

På Röda Korset här igår & träffade min handledare, en Mr Baiziira – mest kallad Remmy – som jobbar med RK:s efterforskningsprogram (folk som blir av med varandra vid krig och flykt kan genom rödakorsnätverket försöka hitta varandra). Mycket bra man. Hängde där sedan resten av dagen, åt fisk och läste in mig på mer östafrikaspecifikt material. Hittat en twist på uppsatsen som kan funka.

Gick runt lite i området efteråt för att se en annan del av stan, handla rostade majskorn & nötter och nya pennor. Kampala är väldigt vobbligt, stan är byggd på sju kullar och ingenting är platt eller rakt. Att ta sig hem med boda-boda (motorcykeltaxi) är att köra backe ner och backe upp samtidigt som man kryssar fram och tillbaka, in mellan bilar och bussar, snett framför, upp på trottoaren, väja för håligheter och gupp. 

Varm och skön kväll igår, lite svalare idag. Uganda ligger i tropisk klimatzon men är högt beläget och har därför lite-för-bra-för-att-vara-sant-väder med ungefär tjugofem grader året om. Tycker om lukten och känner mig väldigt hemma, det luktar ofta eld, ibland nyklippt gräs. Ska eventuellt träffa en idag som jag pratade en massa timmar med på spelningen i måndags. Då var han väldigt lugn och bra, smsvägen är han så ihärdig att jag har svårt att förstå att det är samma kille. Alltid problematiskt det där att hitta rätt nivå att möta folk på. Svårt att avfärda någon som faktiskt är trevlig och intressant bara för att han sedan får romantiska fantasier; samtidigt är det komplicerat att få till en vettig relation om man inte lyckas skala bort de romantiska fantasierna. Just nu skriver jag ner uppsatstänk och väntar på pumpasoppa (en man här frågade just om han kan skriva ett intyg till någon om hur hårt jag jobbar, han kommer och sticker åt mig mörk choklad då&då – det är många här som är bra på att peppa och lyssna). Sedan är det konsert ikväll med något stort lokalt namn, men jag vet inte om jag ska dit –

Erik kommer vid midnatt!


Tisdags

Det ar valdigt mycket liv&rorelse inne i Kampala, manniskor overallt. Gillar den typen av oreda och livlighet; en harifran jag traffade igar kallar det footjam. Pa gatorna saljer de mango, bananer, notter, mobiltelefonskal och bocker. Bebyggelsen ar valdigt blandad, mycket ar slitet och det ar stora hal i vagarna, vilket fungerar battre nar man aker med de sma motorcyklarna an minibussarna. Har ar mycket damm fran jorden och valdigt valdigt trevligt. Var pa ett stalle med jam session igar. En enkel lokal pa National Theatre som tydligen ar lite av ett mandagshang har, avslappnad stamning, mycket traditionell musik och reagge. Latt att fa kontakt med folk overallt och sa dundrans positiv kansla av att folk ar intresserade  


Trodde det skulle vara lattare att ga upp med solen har, men det funkar inte alls har heller. Mitt huvud ar geggamoja om morgnarna, drommer mycket och intensivt och sedan vill liksom inte huvudet med ur sangen. Sedan ar jag extremt effektiv&social hela dagarna. Bor kvar pa samma stalle, for har finns nagot som liknar det jag saknar allra mest dar hemma: arbetskamrater. Flera av oss sitter vid vara laptops och haller pa med olika projekt. El och uppkopplingsmojligheter kommer och gar, men jag har ett lass med bocker om internationella organisationer, varldspolitik, flyktingar och implementering jag kan sitta uppe pa terrassen och lasa och flera anteckningsblock med tankar, idéer och fardigformulerad text.


Myggjävlarna

Varför finns det mygg på varenda ställe jag tycker om. Venezuela, Vietnam, Brasilien, Moçambique, Uganda, Sommarsverige. Och inte nog med att alla länder jag fastnar för har mygg, det är malariamygg dessutom – med undantag för Vzla och Sommarsverige (men det är ju å andra sidan inte ett riktigt land). Tyckte väldigt mycket om Sydafrika men det var ingen förälskelse och måste-åka-tillbaka-känsla. Såklart inte – dom har ju inga mygg där. Hopplöst. Som så mycket annat i världen är det här helt snedvänt.


Nu så

Sitter uppe pa en traterass. Har gillar jag helt plotsligt sunket & enkelheten. Ute ar det gront, mycket bladtrad, kaktusar och palmer. Jorden ar rod. Sa borjar fullt med rovfaglar cirkulera ovanfor kullarna, de ar sakert 50 st. Borjar lasa en  f a n t a s t i s k  bok (International Refugee Law) och blir dunderinspirerad och peppad pa uppsatsen. Formulerat min forsta mening och otroligt hur det dar funkar - sedan rinner det bara pa. Just do it. Det ar bara att blunda och skriva.

"ugandier ar sa vänliga"

Just som jag satt mig ner i en av de vinroda plyschfatoljerna med dagens forsta kopp kaffe kommer strommen tillbaka och en radio kor igang pa hogsta volym med riktigt bra musik som jag inte riktigt kan placera (som hitlistsmusik fast udda). Mitt humor som varit halvdant vander tvart. Strom ar en av de tekniska utvecklingsgrejer jag gillar mest.

Kom hit igar och det var lyktor utstallda overallt. Hamnat pa ett sunkigt hostel och det liknar alla andra sana har stallen, en bar i receptionen, biljardbord, sovsalar som luktar fukt. Folket har skiljer dock. Det tar ett par minuter att bli tillrackligt intresserad av varandra for att byta e-mailadresser. Av de jag traffat ar en dokumentarfilmare, en volontar, en arbetar inom finance och en haller pa med en undersokning uppe i norra Uganda om internflyktingar och intervjuar folk om utbrytarideer efter att en politiker foreslagit att hans provins borde sla sig samman med sodra Sudan istallet. Jag kanner dock som innan att jag inte vill ara kvar har utan hyra ett rum nagonstans.

Det var som att landa pa bomull pa flygplatsen igar kvall. Alla var extremt vänliga. Har hort tusen ggr att "ugandier ar sa vänliga" men jag brukar varja mig mot generaliseringar, de blir liksom inte mer korrekta for att de ar positiva, men jag haller redan pa att sjalv falla in i det. Allt kanns sa mjukt & bra har, det var som ett stort "ja!" i hela kroppen nar jag kom hit. 

Vilket vader har man medan man flyger?

Disigare&soligare den har gangen sa sag inte skiftnngarna i Sahara pa samma satt, det var mest intryck av valdigt mycket sand nar man over Sudan till slut kunde se ner genom molnen. Darfurbergen i horisonten, annars inte mycket variation overhuvudtaget.

Sa beroende som mitt humor ar av vadret borjade jag fundera pa vad an har for vader nar man sitter pa flyget. Har man vadret man aker till eller vadret man kommer fran? Det verkar svart att kanslomassigt kunna relatera tll vadret man aker till, lattare da att paverkas av vadret man lamnat - vilket skulle innebara att de flesta pa planet gar och bar pa olika vader. Eller ar vi helt enkelt vaderlosa medan vi sitter pa flyget? Eller har vi vadret utanfor fonstret (ovanfor molnen ar det alltid sol). Och ska vi da ga pa hur det vadret kanns (soligt) eller den information vi far (minus 48 grader). Jag har valdigt svart att forlika mig med tanken att man skulle kunna vara bortanfor vader.

Traffade gammal journalistkompis (Olof) som var med pa samma plan till Bryssel. Pratade intensit halva resan, mycket trevligt, men jag hade svart att fa ogonen att orka eftersom jag inte gick och la mig innan jag flog utan jobbade klart under natten. Varldens underbaraste syster propsade pa att ga upp klockan fem pa morgonen och skjutsa mig till Landvetter. 

egentligen vill jag inte alls åka från gbg&vintern riktigt än. för kort tid hemma och gillar ju det här.

egentligen vill jag inte alls åka från gbg&vintern riktigt än. för kort tid hemma och gillar ju det här.


på plussidan idag: brev från elin. "hur hinner du andas, dricka te och vinterdeppa egentligen?", det är ju just det, för på dagens minussida hittar vi andra saker som deadline på artikel, tjuvkopiering av böcker, skrivande av fakturor, registrering på statsvetenskapen, bankbetalning, ekonomiredovisning, packning, uppletning av pass&biljett, uppbackning av datorn och det är ju stunderna däremellan som man egentligen vill åt och som saknas när saker och ting är för kompakt planerade.

men det sticker ändå emellan saker som att jag måste tömma huvudet här, sms-bolla med vänner och små telefonsamtal. erik har ordnat med hyresgäst till vår lägenhet i mars, en kille från bangladesh som ska till hans institution. varit på ärenderunda och så just när jag har tagit munnen full med choklad och granny smith-äpple ringer mobilen och det blir mer plus, karin har just landat. har gått omkring i hennes lite för stora boxarkängor med tjockstrumpor i de senaste veckorna, och hur mycket känsla det än är i det är det på något sätt ännu bättre med hennes röst & åtminstone halv känsla av närvaro.


"Man tänker att man fungerar bättre under press."

Jag har mått rätt dåligt av stress nu det sista, när det är som värst måste jag säga (högt) för mig själv ”skrik inte, ”skrik inte”, ”skrik inte” och det är som om det mantrat är det enda som hjälper. Ibland skriker jag och det hjälper också. Och så har vi parallellt mitt beroende av det här med positiv stress, när det går ihop, när intensiteten ligger på max och stöter ut kickar & endorfiner.

Varit uppe i Stockholm nu för att hålla föredrag på LO-TCO Biståndsnämnd om jämställdhet från sydafrikanskt perspektiv. Det ger också kickar & väldigt mycket behövlig feedback på det man håller på med. Fullsatt och bra diskussioner. Som sagt, vissa av mina jobb tycker jag om. Andra dagar, med 18-timmars arbetspass, storstädning och tråkadministration är inte lika inspirerande. Pausar från det nu. Två och en halv månads tjänstledighet & åker till Uganda på fredag. 

Träffade en kille på Centralen som hade ett förslag som gick ut på att man skulle trycka ner alla jävlar som trycker ner en. Annars har jag mest försökt ägna Sthlm åt att komma ner i varv, varit på kvarterskrog med Agnes som är där och gör Sida-praktik och lyssnat på radio. Mamma Mia, vad jag skulle vilja att livet gick lite långsammare.
 

Är Sveriges beredskap god?

Studio Ett idag: Irakiska flyktingar i Sverige

Jag blir så trött. Vad är det för journalistik? ”Anstormningen” av irakier till Sverige kan ju inte vara upprörande när Migrationsverket gör bedömningen att med tanke på hur situationen ser ut i södra och stora delar av Irak kommer en stor del av dem att få stanna. Dvs. de har legitima skäl, dvs. det är inhumant och dessutom rättsvidrigt att skicka tillbaka dem. Det är krig & skit i Irak. Det är en mänsklig rättighet att fly och om du riskerar förföljelse har du dessutom rätt till asyl. Det är patetiskt av journalister att fråga om vi  k a n  ta emot så många och ringa upp Migrationsministern och fråga om beredskapen. När ska vi börja begripa att människor flyr från och inte till något, och är det så att man har invändningar mot invandring i största allmänhet (folk som bara flyr i hopp om ett bättre liv) borde vi väl ge oss på någon annan grupp än just irakierna. Är det någon som kan tänka sig att åka till Irak ens på semester eller en veckas kortbesök. Någon?

Krisläge i Sverige. Nästan hälften av irakierna som tar sig till Västeuropa väljer att komma hit. Vad göra? Hå. I Södertälje är det katastrofläge, ”alla” kommer ju dit, de har just nu 700 asylsökande i kommunen. Men om situationen i Irak är ohållbar och man väljer att bosätta sig någonstans långt bort där man trots allt redan har familj och vänner, är det så konstigt? Skulle man inte göra likadant själv? Att invandringen till Sverige råkar öka just nu är ju för att det är just irakierna som kommer nu. De kommer hit av samma anledning som turkarna åker till Tyskland och nigerianerna till brittiska öarna. 

Flyktinganstormning är ett scenario som med jämna mellanrum målas upp i media. Det är ett snett perspektiv. Totalt 40 000 människor under ett år till ett land med nio miljoner invånare (som dessutom utan invandring skulle minska i folkmängd) kommer väldigt få av oss att märka av. Och om det nu är inhumant och dessutom rättsvidrigt att skicka tillbaka dem kan det väl inte vara mer moraliskt riktigt att hindra dem från att komma hit?


Karin, du kan komma hem nu

Karin, du kan komma hem nu
Nina Hemmingsson

music for one apartment and six drummers

Upphittad favorit från filmfestivalen för några år sedan, kortfilm av Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson.


göteborgsjanuari

Ett cykelskjul ligger uppochnervänt utanför skolan och mamma messar mig om att de pratat på teven om utegångsförbud. Stormen ger både en skön känsla och tydliga stick av obehag. Laoitiska matstället stängt ”pga oväder” så det fick bli söndagspizza istället. Kristian är uppe (och bara det är en varm brakänsla) och vi har suttit i sängen och tittat på en film om nomader i Mongoliet (Den gråtande kamelen) som var så fin att jag vill flytta dit. Tyger i fantastiska färgställningar – vinrött och orange och duvblått och djuprosa – och kläder i snitt som jag tycker om, tälten inredda i mix av känsla av utsmyckat indiskt, ryska allmogeblommor och orientaliska mattor, klara färger och naturmaterial.

Erik var yrt lycklig av allt mousserande vin igår och han är så överbra då; snurrade runt Julia och höjde volymen bland det sista han gjorde framåt småtimmarna. Mycket vardagsrumdans och köksprat och bra människor här, blir alltid så upprymd över att jag har så många fina vänner. Eftersom jag blivit mainstream på sistone fick musiken från Mali/Turkiet/Brasilien/Indien/Balkan samsas med Fergie, Paris och Beyonce.

Åh, vad jag tycker om min vardag och det är liksom ok med rugg och blåst och januariregn när det finns flera fotbollslagsuppställningar av trevligt folk (friska, krassliga och vinterkräksjuka) som gör Göteborg till världens vackraste plats.


.

159732-20

Onsdagkväll

 

geparder 200När jag kommer upp för trappan
är leken i full gång. L har sin rad
av gummidjur uppställda, J sin;
rader och rader… egentligen är
det två handbollslag. De har delat
upp dem i två grupper, snälla och
farliga. På J:s sida står lejon och
tigrar och noshörningar, på L:s
hästar, får och sköldpaddor. Ett elefant 200
bråk har brutit ut om huruvida kon
tillhör de snälla eller farliga, båda
vill skyffla över den till andra laget.
”Det är ju en KO”, försöker J. ”Kor
är jättesnälla.” ”Nä, den är farlig”
envisas L, ”titta på den i ansiktet,
den är ju alldeles arg!” I det snälla
laget står en gepard uppställd.
”Den där” flikar jag världsvant in,
”den är väl ändå farlig” men då
tittar både L och J på mig som
om jag är dum i huvudet. ”Det är
ju en gepard f l i c k a”. Kon slängs
i ett hörn, jag undervisas om att
dinosaurier hör visst hemma i
snälla laget om de är växtätare,
och sedan börjar handbolls-
matchen med snabbt refererat
i realtid.


zebra o gnu








159732-11








kor





Bilder från när jag och Anna var
i Krugerparken, förutom korna
som är från Mbabane.



 


Plötsligt händer det

Ljudet av post som dimper ner triggar varje dag, och här i CityMailLand dessutom två gånger, igång en liten förväntan i mig. En inlärd reaktion om att post kan stå för något bra, en pirrande förhoppning om att få brev och handskrivna adresser, som liksom inte har försvunnit eller ens avtagit för varje räkning eller grå organisationstidning man plockat upp från dörrmattan. Och plötsligt händer det. Efter att ha gått upp för att äta frukost med Erik, läst en bok jag måste recensera och sedan inte kunnat hålla ögonen uppe (sömnproblem och picknick på mattan i gästrummet med mig själv för att inte väcka E klockan tre i natt) och sedan somnat om vaknar jag till i min snoozevärld av att brevbäraren kommer. Nyfiken går jag upp, och där: Ett litet svart kuvert med mitt namn och min adress i vita bokstäver idag (personligt riktad fotokonst av Julia) och en cd jag beställt.

Haft två dagar av hattande av smågrejer som måste göras. Jag känner att jag gör och gör och gör och ändå blir ingenting gjort. Jobbat - skrivit texter till Banken, Pluggat - läst och var igår och höll föredrag på min kurs (Att utbilda och informera), Organiserat - bokat boende ett par nätter i Kampala, fått tag i en av Lenas RWI-kontakter i Uganda, skrivit en presentation av mitt föredrag om facket & jämställdheten och skickat till hon som håller i lunchseminarierna  på LO-TCO Biståndsnämnd, kollat upp resa till Sthlm, beställt uppsatsböcker, Städat (nåja) - Jonas ringde när han var vid Olskroken om spontanbesök och jag var så illa tvungen att både röja upp och byta om från sovlinnet. Egentligen är jag ju förkyld och borde ligga i sängen men det är bara en massa andra  b o r d e  som pyser och väller fram. Inte konstigt att jag inte sover om nätterna.  Känslan av overksamhet är trist och när man hela tiden känner att man kunde gjort mer är det svårt att slappna av.  

Jag vet inte ens hur man ska mäta effektivitet längre. Jag gör saker hela tiden, från jag går upp till jag lägger mig och ändå ligger där en ständig känsla av att jag inte får någonting gjort. Jag petar lite här och lite där och ibland rasslar det till eller livet tar ett skutt framåt , för det händer ju saker hela tiden, det gör det ju, men det är inte alltid det märks. Pratade med en av mina kursare om det där, att när man har sju projekt på gång och man arbetar på alla samtidigt så känns det som om allting går i 1/7-fart. Det blir inga synliga resultat omedelbart, det där med att mäta effektivitet faller. Och det är väl det, eftersom jag aldrig ser att någonting går framåt blir jag så paff sen när jag märker att det rör sig hela tiden och jag måste grabba tag i nån för att det går så fort.


Kroppen bestämmer när det är dags att vakna

Om man väcks mitt i djupsömnen känner vi oss tröttare än om vi väcks ihop med den ytliga sömnen, det är därför det är så svårt att få styr på sin sömn & pigghet. Nu finns världens första sömncykelstyrda väckarklocka; kroppen bestämmer när det är dags att vakna. En sådan vill jag ha. Människor som sover cirka sju timmar per dygn är friskast och har den längsta livslängden. Om man inte sover alls avlider man på två månader.  (Källa: DN)

***

Marie Antoinette mellan

»Film handlar om privilegiet att få beskåda verkligheter utan att behöva känna hur de luktar.« Och ibland om att inte behöva beskåda verkligheter överhuvudtaget.

Skönhet & igentäppthet

Erik

Andas är betydligt enklare att göra på kvällar och nätter. Värst är det på morgonen. Det gör det dock lite lättare att gå upp. Skrev klart en av mina artiklar under kvällen igår, nu på förmiddagen ringer de och berättar att tidningen ska läggas ner. Snurrig organisation lite varstans. Betalt får jag ändå men det är tråkigt när man nu verkligen varit tusen mil härifrån för att skriva om något man tycker är viktigt, att det inte går i tryck. Publiceras dock på webben så. Erik är väldigt vacker när han sover. Ikväll ska vi på Marie Antoinette. Annars består min dag av lax, spenat, vinterkatten och igentäppthet. Karin är just precis nu vid Angkor Wat, det förmodligen mest magnifika stället på jorden. Om hon inte är i Gbg tycker jag att hon ska vara där. 

”det är bättre att dö för sitt land än på gatan”

sushi

På vägen hem från Johannesburg umgicks jag nån timme med två amerikanska soldater på väg hem från Irak. Den enes syster och den andres pappa hade dött och de satt i en sushibar och drack sig dyngraka på öl och sake. De hade träffats på flyget och inkluderade nu mig och en affärsman från Warszawa i sitt sällskap. Den ene soldaten är buddhist och plockade fram en liten tygpåse med en Buddha i miniformat som han alltid bar med sig. Jag frågade för att verkligen försöka förstå hur det går ihop med dödandet ute i fält. Lösningen är att tro på ödet. Om den andres tid är kommen är det också hans roll att göra att det blir så, även om han inför varje sammandrabbning försökte tänka bort folk, ”kom inte i min väg”, och såg situationen som komplicerad, ”de tänker ju likadant” och har den djupaste respekt för islam. Hans livsdröm har alltid varit att gå med i armén, men eftersom han är av asiatiskt ursprung klarade han inte engelsktesten innan 11/9. Han var värsting innan & är lycklig nu: ”det är bättre att dö för sitt land än på gatan” och hans föräldrar håller med. Just innan vi möttes hade han varit och köpt sig en tändare på grund av texten på den. Livin’ On the Edge.

Bild:
Stina Wirsén


med lite hjälp av menthol så

Det är konstigt, gårdagen bestod av arton vakna timmar och sjutton av dom var bra och ändå är det den där ena timmen som får en att vilja byta liv eller kanske inte liv men anställning. Vissa dagar gillar man vad man gör. Ibland kan det bli halva sådana dagar; man lagar rödbetsrisotto och går på promenad & tycker om sitt jobb. Ibland kraschar dom dagarna. Vissa dagar borde man ha 11-timmars arbetspass istället för 12. Och varje dag det är så borde man ha minst en vän som möter upp på ett ölhak någonstans och som är snygg & fantastisk & pratar om bra saker. Och man borde ha en pojkvän som man kan åka hem med och som blir arg på samma grejer. Och mentholnässpray som väntar i badrumsskåpet. Snorig söndag idag. Lever inne i mitt eget huvud, bakom en vägg eller i en gröt. Så lyfter man – Ola ringer och är uppåt framåt med ”snart så kommer snön och sen är det sommar och Skansen” och man tränger utanför gröten en stund men glider sen in igen. Pillar med en power point-presentation, skriver och känner mig lyft & tryckt på samma gång.


Energiboost

Började dagen med kaffe och knäckemackor med västerbottenost. Vidya-Liselotte kom förbi för att hämta vår gula extracykel och fastnade på fika och mat några timmar. Solen lyser och jag är nu inne på dagens andra kaffekanna i ett försök att jobba ikapp. Fredag och ska hem till Agnes & Jesper ikväll.

Och med jämna mellanrum
Black Eyed Peas/Sergio Mendes Mas Que Nada 


Lagunen

Äntligen fått tag i Anna förresten; hon är kvar i Moçam och hon & alla pojkarna mår bra.


"Spöket kör en liten bil med utländska skyltar"

Diskussion med E igår om en diskussion han haft med Sara om polska hantverkare och om de polska hantverkarna står för något renodlat bra eller medför problem. Jag gillar dom & grejen - så länge man betalar dem vitt - och tror inte heller på principen "svartjobben åt svenskarna".

För hundra år sedan tvistade man i Europa om gränser. Alltid var det någon som ville flytta på dem. Numera - och för många år framöver - kommer man att bråka om människor, de som flyttar på sig alldeles själva men tycks släpa osynliga gränser efter sig. Så dessvärre är den polske rörmokarens inhopp i fransk historia bara början av ett längre drama. Han kommer ställa till det på flera ställen. Se bara, redan har han förvandlat Danmark till en fästning, fått svenska ombudsmän att ropa "Go home!" i morgonväkten och lockat fram ett nytt juniparti ur folkdjupet.

Han har märkliga förmågor, den vandrande hantverkaren. Till exempel klyver han lojaliteter hos annars laglydiga medborgare. När jag nämner för en kollega att jag håller på med den polske rörmokaren blir hon alldeles rosig av upphetsning. "Va! Känner du en? Är han ledig?" 

(Ur första delen av Zarembas artikelserie i DN om
den polske rörmokaren)

Torsdag

Mina att göra-listor är av någon anledning nästan alltid rosa. Med ett sådant papper liggandes på kökbordet och en ny kalender för 2007 försöker jag idag skapa  s t r u k t u r  som motvikt till den oorganiserade stressen som far runt i huvudet. Ihop med inspiration och upphittandet av personlig radio (ett koncept som är löjligt mycket för-bra-för-att-vara-sant, se länkar) har det blivit en ganska effektiv dag trots sovmorgon ett par timmar för länge.

Eu falo um pouquinho

recifekarneval

Edvard kom just förbi och hämtade sina portugisiskalexikon som jag lånat, han har vunnit ett miljöpris på Volvo och ska därför få åka till Recife och det gör nästan lite ont i mig att han ska dit. Blivit ännu mer fascinerad över portugisiska språket sedan Mocambique och förundrad över vad det är portugiserna lyckats göra med sina kolonier som gör dem så förunderliga. Mycket Brasilien idag. Blir ju alltid det med Lina. Satt vid blåmålat köksbord och pratade om hur det är att lära sig språket och hur det känns att göra sig förstådd och lyssnade på musik i timmar, hon har få skivor från andra länder i sin samling. 

(Bilden är från Recife när jag landade där en torsdag i februari.)

Onsdag

Och vardagen är någonstans minst lika magisk som de udda topparna av livet. Att gå upp innan solen går upp och bli glad av lite frost, få vårkänslor av januarivärmen, klara sig på fem och en halv timmes sömn för att man legat uppe och läst ut Austers Orakelnatten, jobba natt och åka förbi Lina på frukost och stanna tills klockan helt plötsligt är tre, spilla grönkål på sina förhöjda a-kasseavier och känna sig lite skönt upprörd över en nästan exakt tredubbling av avgiften och samtidigt väldigt besluten om att inte någonsin bli arbetslös och då är det paradoxalt nog en roligare försäkring att betala. Vardagar är roliga och framför allt sköna när de inte alltid ser likadana ut. Älskar två av mina jobb och det tredje är ok. Lite stress över deadlines i kombination med att jag ska avsluta en kurs (informatör) och påbörja en annan (uppsatsen), men hellre lite för mycket att göra än lite för lite.

www.cibelle.net

www.cibelle.net

Nyår & nästa varv

Det är trångt i rummet och alla dansar, ljuset är orange, reflexerna från discokulan far runt och det är trångt av fantastiskt trevligt folk, handklapp, nyblandade drinkar och så mycket tycka-om att det svårt att förstå att alla inte känner varandra. Vi är 35 pers i kollektivet; så j-kla lyxigt att fira med nytt folk och egna vänner (Christoffer salig efteråt, ”det är som man ville bli bästis med varenda en”). Mattias har ägnat senaste veckan åt nattens spellista, det är toppat humör, champagne & cigarrer vid tolvslaget, storslagna planer för framtiden och mycket kärlek. Vid halv sex har det kommit hem mer folk och det är fortfarande dans i ena rummet. I det andra, prat&chillrummet, går det fortfarande ett bildspel på ena väggen med foton från tidigare fester, ett fint där jag & Erik hånglar. Per har under natten blivit av med nycklarna hem & till bankvalvet och kommer förbi med en taxi och hämtar oss. Idag är jag rusig och glad och lite bakis.

Otroligt att det är 2007. Jag får alltid den där svindlande känslan av att jag var någon annan än den jag är idag för bara ett år sedan, att jag är någon annanstans nu, på väg någon helt ytterligarestans.

Sluttampen av 2006

Torsdag
Skönt vakna av sig själv lite för sent med Erik kvar i sängen. (”Solen har gått upp, det bara syns inte för det är så mörkt.”) Vi hade full fest här igår bara vi två. Delade en flaska vin och drack Drambuie och blev onyktra och dansade i flera timmar. På morgonen sätter han på musik från Kap Verde, nya bästa, och jag vill inte vara någon annanstans på jorden. Julia här i flera timmar och snygg i väldigt rött hår och gult linne mot vår turkosa vägg. Per tittade förbi ett tag efter jobb. Anna i Moçambique och svarar inte när man ringer, och mest är det overkligt att hon är kvar i lagunlivet som för mig nu känns som en avklippt del av verkligheten.

Fredag
Jag har dippat. Det är ofrånkomligt att dippa när man legat på max ett tag men ändå känns det alltid lite tomt när den där känslan av alltings fullkomlighet försvinner. Det blir lite tristare, lite gråare. Tittade ut över älven när spårvagnen körde över bron och försökte känna något och blev så förbannad på att det inte kändes något alls, inte ens dåligt. 

Fika på Wanselius med Jonas & getost & avocadomousse. Sen var vi ute och kollade på skrivare och fixade med min julklapp, trådlöst Internet. Fick bara bra klappar i år, nya biografin om Cornelis, mandelkräm till nagelbanden och hasselnötsbodybutter, vantar, tjockstrumpor, reportagebok från Malawi, ett par andra böcker, dvd-spelare från våra syskon. Det känns faktiskt redan bättre. Vi lyssnar på jazz och ska äta pressad potatis och piri-piri-kyckling och jag hittade rambutan i grönsaksaffären. Karin åkte till Vietnam igår och det känns redan tomt.

Blir lite irriterad på mig själv att jag har såna krav på intensitet i mitt liv, jag måste ha liv och fart eller skön eftertänksamhet och insikter eller pockande vemod eller livskriser och nya perspektiv och allt-går-ihop-stress. Jag är så kass på att leva lagom, driver mig själv åt olika håll och måste gå upp i saker oavsett om de är positiva eller negativa. Tur man hittat andra saker än vanligt knark att droga på, annars hade det kunnat gå ordentligt illa. Pratade om min självbild med Julia igår, den är att jag är lugn, ordentlig & duktig, och hon frustade till och Erik himlade med ögonen. Kanske är det därför jag clashar hela tiden med mig själv, för att jag kör två olika spår av sätt att vara.

Lördag
Christoffer har kommit upp från Malmö med ett vin som ”gör en alldeles pirrig i kroppen”. Han har just varit på Island och hamnat i slagsmål efter att ha tagit piller man inte ska kombinera med alkohol, ramlat ut på trottoaren och blivit påkörd av en limosin. Åtta stygn och långt rakt hack i pannan. Det är i alla fall en bra historia.

Vi letar upp de svulstiga låtarna ur vispopböckerna & turas om med pianot, sjunger och det är bra, fint och enkelt att vara. Mina reportage går väldigt långsamt framåt, det är som hela jag hamnat på pausläge.