"I salute Mr Whitaker, he was a real Amin"

idi amin

Satt häromkvällen och tittade på TV när Forest Whitaker dök upp i filmklipp från Last King of Scotland, Mabel riktigt ryckte till ?Det är ju han!?. Folk här är riktigt imponerade av porträtteringen av Idi Amin, vissa har till och med haft svårt att se filmen för att det är så likt. Museveni (presidenten) var på bio för första gången på 47 år, premiären med hela filmfolket förra veckan; ?I salute Mr Whitaker, he was a real Amin?. Amins son är mindre glad, han tycker skildringen är taskig ? i verkligheten var han ?en fin man?.

Mabel berättar en del skräckhistorier om Amin-tiden, hur de som barn höll till i banan- och kaffeplantagen för att det där var lättare att springa och gömma sig & undvika våldtäkt när soldaterna drog fram. Ska försöka få biljetter till bion ikväll.

"ok, let's go?"

Skillnaden när man klär sig lite mer formellt (har idag varit på regeringens Directorate of Refugees) är att boda-boda-killarna hojtar ”madame!” efter en istället för ”hey, sister!”. Det är svårt att vänja sig vid all uppmärksamhet hela tiden och lätt att frivilligt men välmenat ignorera människor, det är ungefär hundra tillrop per dag och alldeles omöjligt att svara på alla frågor och tilltal. Däremot ler jag mot allt & alla. Är ju inte sur på nån. Ibland hör man istället ”Jenny!” och det är roligt när man börjar springa på folk man känner.

Vi måste köpa ny madrass

karin








Berättat för Mabel idag att Karin kommer och hälsar på. Hon blev eld & lågor. Men vi måste städa, och fundera ut vad vi ska handla från marknaden, kolla upp vilken tid hon kommer från flygplatsen… Gillar hon passionsfrukt? (nej). Gillar hon avokado? (ja). Förklarat att hon är som en syster och eftersom Mabel är stormförtjust i mig är hon redan lite halvkär i Karin. Fint.

På the Office of the Prime Minister diskuterar man inte; man lyssnar & nickar

Försökt skaka fram förståelse och tillstånd idag. UNHCR mindre formellt och vänligare än vad jag hade förväntat mig. Behöver inga särskilda tillstånd för att prata med tjänstemännen där (ska intervjuas för min uppsats) och en kvinna satte sig med mig och försökte förklara UNHCR:s uppbyggnad, det är hierarki, geografi & områdesuppdelning som är grötigt och har varit svårt att få någon klar information om.

För att skaffa tillstånd att åka till flyktinglägren tog jag mig på eftermiddagen till the Office of the Prime Minister. Svårt för det där med pampar som sitter bakom stora skrivbord och berättar hur bra de är, i det här fallet förklarar hur generösa den ugandiska regeringen är mot flyktingar (det finns ett program här där flyktingar tilldelas en bit land av staten för att kunna vara självförsörjande; jättebra initiativ, funkar inte fullt ut) och när vi pratar om män och försörjning lyser det igenom en annan syn än min och jag kan såklart inte annat än sitta rak i ryggen och vara artig då han är Man Med Makt och den som bestämmer om jag ska få tillståndet eller inte.

Märkbart imponerad av mina intyg (från Sida och statsvetenskapliga institutionen om hur bra jag är som fått ett MFS-stipendium) så han hummade och tyckte att jag skulle berätta för min regering hur bra Uganda är sen så att de kan få mer pengar (en viss övervärdering av min maktpotential, men visst – det var enda gången han inte försökte få mig att känna mig liten). ”Egentligen” får man inte åka, men han är så snäll att han ska låta mig ändå.

Att skaka hand

Jag försöker förstå handskakningssystemen här. På the Office of the Prime Minister tog mannen tag i mina fingertoppar och tryckte till. Vissa kvinnor tar inte i handen utan underarmen. En del män, som på festen, har ett jättefast handslag när de hälsar på mig men död fisk-varianten när de hälsar på andra kvinnor. Vissa tar i hand, andra inte. Inte riktigt förstått alla koderna än.

Mina arbetsplatser

arbetsplats

Sekreterarbyrån
+ Arbetskamrater, eget skrivbord
- Lätt att fokusera på annat (umgås)

Refugee Law Project
+ Massa bra information (böcker, lagar, policybeslut, rapporter), lugn&ro, direktkoppling och kontakt med flyktingar
- Information overload, dåligt samvete när flyktingarna påpekar att ”vill du veta något om flyktingfrågor finns det ju inte inne på centret utan här hos oss utanför”

Kaffestället
+ Trådlöst internet, islatte
- Dyrt, mycket annat att fastna med på nätet

Utanför huset i Kyengera
+ Frisk luft, veranda, gräsmatta, egen eller Mabels mat
- Kass arbetsställning, utan liv&rörelse

Det är inte den där typen av överväldigande marknad

där allting är färgsprakande och myllrande och torghandlarleende. Det är väldigt mörkt – solen har gått ner och vi är utan el – och en konstig lukt, allt i en enda trängsel; köttstycken, damm och gröna klasar av matbananer och en väldig trafik precis intill med vägen till Masaka. Men jag tycker om det ändå, marknader har något slags automatisk charm. Jag ska laga mat och får tag i det mesta: auberginer, paprikor, koriander, vitlök. Det har just regnat för första gången på över en vecka och är lite kleggigt. Mina guldflipflops börjar se riktigt slitna ut, vet inte vad jag ska göra när de ger upp – älskar dem, de är som en semivariant av att vara barfota och använda varenda dag i fem veckor nu.

Utanför Refugee Law Project

Så jäkla komplicerat. Sitter utanför Refugee Law Project’s Information Centre och väntar på att de ska avsluta ett möte. Utanför sitter några unga killar, de flesta har flytt från Congo och sover utanför projektet & det liknar många samtal som jag har haft förr. Det är bara så svårt att förhålla sig till att folk ser en som en stor vandrande livlina. På systemnivå tycker jag att gränser är fel och västs immigrationspolicys är skit. Tyvärr har jag ju inte hittat något sätt att förändra det och det är mycket lite/inte något jag kan göra.

”Nej nej” bedyrar han som pratar mest, ”vi vill inte ha dina pengar, en hundralapp hjälper ju faktiskt inte oss i långa loppet. Men kanske du kan hitta en sponsor i Sverige som kan bidra till transport, du kan prata med myndigheterna, hjälpa till med visum.” Det är svårt att förklara att det inte funkar så och att jag inte bär omkring på några lösningar för att jag är europé. ”Kan du hjälpa mig att driva mitt fall här?” undrar en annan. Hurdå? Jag känner mig maktlös och irriterad på mig själv när det bubblar upp portioner av cynism.

Examensfest

faith och joan

Hittat nytt favoritgodis i brist på lakrits och Eriks Vinterkatten-påsar, Tropical Mint som säljs styckvis från trottoarerna och ABC-figurer som jag fått av en kille som praktiserar på UNHCR och hans flickvän när vi var och tog en öl häromdan. Annars är ju sötsaker inte riktigt min grej, äter precis all mat som finns i hela världen (hittills inte stött på något någonstans som inte är antingen gott eller ok) men har svårt för kakor och söta saker. Massor med mat på examensfesten igår – matoke och plantain (två sorters banan som skiljer sig från vanlig banan), sötpotatis, grillade grönsaker, get, nöt och kyckling, groundnut-sås och sallad. Jag äter och äter och äter men tackar nej till tårta. Det är ungefär lika anmärkningsvärt som att inte ha socker i sitt te, eller att föredra öl och vatten framför läsk. På de flesta andra plan försöker jag anpassa mig så mycket det bara går så fort jag är någon annanstans, men vad gäller sockerintag har jag gett upp. Håller mig till godis.

mabel och joan
Mabel och Joan

Festen supertrevlig. Träffat ännu fler av Mabels systrar, som verkligen sticker ut, och hennes mamma, som jag inte kunde prata med eftersom hon inte kan någon engelska. Systrarna har varit och hämtat henne från deras hemby i västra Uganda, där hon lever på vad hon odlar i trädgården och mjölk från sina kor. Hon var jättevacker i en lila/knallrosa klänning som de har sytt upp till henne. Joan tog sin fil.kand. i samhällsvetenskap med inriktning på gender, det har varit hallaballo i Kampala både torsdag och fredag på grund av alla examinerade studenter.

Det finns förresten fler områden där jag inte försöker passa in; jag har väldigt roliga diskussioner med männen här om varför de inte lagar mat. De skrattar så de kiknar. Tidigare på dan på sekreterarbyrån satt Rachels pojkvän Henry och vilade sig på en stol, hon var inte på sin plats (han jobbar på ett annat ställe & hon arbetar där). Jag frågade var han gjort av Rachel och han förklarade att hans bror skulle ta sin examen så hon var hemma och ordnade med maten. ”Och vad gör du här?” undrade jag och tyckte han skulle gå hem och hjälpa till. Vi hade en bra argumentation med mycket glimten i ögat, vi förstår varandra men ändå inte. Under kvällen undrade en av männen på mitt bord hur Erik klarade sig hemma när jag är här. Haha. Alla vid bordet tittade förundrat när jag förklarade. Mabel stöttar mig helhjärtat, som hon sa – när hennes man slutade arbeta och ändå bara satt hemma och förväntade sig att hon skulle göra allt hushållsarbete undrade hon vad hon skulle ha honom till, ”det enda som återstod var sex, och det är ändå inget bra när man är irriterad.”


Faith och Divine

Faith och Divine

Fått en ny bästis, Divine fem år som har samma rättframma och energiska stil som Dhanna. Vi lekte flygplan, tafatt, följa-John, gick balansgång, tränade på torrsim, sprang och kittlade varandra i timmar. Mellan varven satte vi oss på trappan och vilade och hon berättade en saga, någon slags Hans&Greta-variant – vad brutala barnsagor är! – och tyckte att jag skulle kidnappa henne alternativt tvärtom, hon gick till och med och bad sin mamma att ta med mig hem. Hennes storebror Timothy var lite mer reserverad i början men bestämde sig till slut för att jag var snäll, ofarlig (och snabb).

 


Idiotbeslut

Kony – rebelledaren för Lord’s Resistance Army – är bara så meningslöst dum i huvudet. De vägrar fortsätta fredssamtalen. Och UNHCR verkar tycka det är en bra idé att hålla människor i flyktinglägren däruppe i norr. Vill man inte bo i settlement får man inget stöd, inget skydd & inte ens de id-dokument man ska ha rätt till. Pratade med en som flytt från Congo som valt att bo i Kampala fast han inte får. ”They want me to live in a camp close to the Sudanse border, but I don’t know how to survive in the desert.” Varför placera flyktingar i en region som andra flyr ifrån?

Kyangera

sara

Sitter och äter jordnötssmörsmörgåsar till frukost och dörren till vardagsrummet står öppen. Grannen med den vackra tunga magen (i åttonde månaden) kommer in och berättar att hon drömt att hon fött ett barn med tänder. Sedan kommer grannen med de ledsna ögonen in. Hon berättar att hon ska lämna sin man i eftermiddag. Hon börjar gråta och säger till Mabel att hon är trött på att bli slagen varenda dag. Hon ska sätta hänglås på huset (som hon hyr) och flytta hem till sina föräldrar medan han är på jobb.

Bor i Kyangera, en by sju kilometer utanför Kampala. Ute runt stora vägen är det fullt liv; folk som säljer grillspett och kycklingklubbor och grillade bananer, folk som cyklar med saker som en sängram eller trädgårdssoffa på pakethållaren, en marknad, ett par träbås med upphängda köttstycken, ett annat med den ditmålade texten ”Disco For Rent”, boda-bodas, lastbilar fulla med kor, kvinnor i traditionella dräkter med puffärmar som får hjälp av unga killar att lasta varor från marknaden. Sedan är det lugnare inåt området där vi bor, jordvägar som är halvt förstörda av regnet, herrelösa hundar, småbarn, plåtskjul, tegelstenshus, frisörsalonger. Lugnet är helt annat än inne i Kampala och det är skönt att komma hem på kvällarna. Det är ingen idyll, fattigdomen är stor, många måste släpa hem vatten i gula plastdunkar på sina cyklar och många kvinnor är gravida för att deras män helt enkelt vägrar använda kondom.

Det var det bråket mellan kvinnan med de ledsna ögonen och hennes man handlade om sist. Han kräver sex utan kondom, hon vägrar – vill inte bli med barn, litar inte på honom och är rädd för HIV. Han blir arg och slår henne.    


"mzungo!"

Om jag i Sverige hade gått omkring och ropat ”utlänning!” varje gång någon mörkhyad gick förbi, kommit med en massa påståenden om ”ni svarta människor är så konstiga” och skrattat åt deras färg, storlek och sagt saker som ”haha, titta på dina svarta händer” hade jag förmodligen blivit förvånad om inte någon känt sig förolämpad. Här är det bara att svälja alla sarkasmer om vithet och påpekanden om hur knäpp man är och annorlunda man ser ut & se det som att man betalar tillbaka en kolonial skuld eller nåt.

Journalistmaterialist

159732-53

Försöker presentera mig själv som icke-materialist och mer intresserad av relationer, nöjen och resor. Men så halar jag ur min väska fram en laptop, två digitalkameror, en mobiltelefon, en ipod, en c-pen, en digital inspelningsapparat, fem olika laddare och får höra ”ni vita människor har så många saker” och det är svårt att protestera högljutt.

Krämpor

Mitt myrbett i tån gör fortfarande ont och nu har även tån bredvid och lite av foten svullnat. Får nog kolla upp det. Kom på vad nackspärren kom ifrån; när man åker boda-boda (motorcykeltaxi) sitter man och vrider sig för att vara beredd på gropar och tvära svängar och åker man två där bak hamnar man i en väldigt konstig ställning. Har hållit mig till minibussarna nu ett tag.

Också den bästa mannen på jorden

ola

men lite för långt bort för att det ska kännas bra just nu. 
Här är det november förra året i mitt kök, vi har varit nere
på Statoil (KickiBettanLotta!) och köpt cola light.

"gud vad du äter lite"

Från att vara den som äter långsammast och mest omger jag mig nu av människor som äter dubbelt så mycket och hälften så snabbt som jag gör (se! har alltid hävdat att det där har ett samband). Jag lägger upp överfulla portioner (ett enormt lass röda bönor, en normalportion ris, fyra potatisar, köttfärs, gröna bönor, kokta bananer) och tar alltid mer, ändå får jag höra: gud vad du äter lite. De tycker att jag ska äta upp mig, det är snyggt att vara tjock här. En gång var det en som sa till Pinky ”vad smal du är”; hon pratade inte med henne på flera veckor.

Hur kommer det sig att människor är som mest världsvana när de är 14?

natasha sv

I över två timmar låg jag och Natasha vakna utan att kunna somna. Jag oroar mig för folk därhemma (mår själv bra på grundplanet men det tar väldigt mycket energi att se att andra inte gör det och då mår man bitvis skit själv) och hon är bara så fascinerad över att ha en vit människa som sover i hennes rum.

Natasha tycker att ungefär allt jag gör är konstigt, att jag är snygg men ser lustig ut och att jag har skrattretande korta ben. Hon är 14 år och redan längre än mina 1,72. Hon nyper i mina tår och ägnar mycket tid att titta på mig när hon tror att det inte märks. 14 är inte min favoritålder, men vi trivs bra ihop, skrattar mycket och slåss om vem som ska diska efter maten. Hon är hemma fram till fredag och till dess delar vi rum. På kvällarna lär jag henne spanska och hon mig att dansa. På teven visar de musikvideos med barn från olika skolor. Mycket axelryckningar. Dansen kallas calypso och Natasha berättar att den är jättepopulär här, folk dansar så även till hip-hop och reagge.      

Ugandiska ananaser är något helt annat

Sitter med min dator i knät i vardagsrummet och skriver, har på en musikvideokanal med mest lokala artister med namn som "Bobby junior feat. Blu blah blah" uppblandat med lite
R. Kelly. Mabel kom just in med en tallrik ananas överströsslad med passionsfrukt. Hon skrattade i morse när jag åt min nya favoritfrukost, banan och passionsfrukt (inspirerad av C:s citronbanan som jag inte vet om den är sekretesskyddad: man skivar en banan, pressar citron och strör lite socker över), hon pratade med en kompis i telefon: ”jag tittar just på mzungun här som gör något jättekonstigt”. Sedan har hon blivit tipsad under dagen om att ananas och passionsfrukt är gott ihop och antog att det skulle vara något för mig. Hon är söt. Det har aldrig varit någon frukt jag varit särskilt förtjust i, men ugandiska ananaser är något helt annat. De är jättevanliga här, man ser ofta cyklar stå parkerade med ett lass ananaser hängandes över pakethållare och ram. Kom på att jag aldrig har sett hur en ananas växer.

"...but, if you don't have any jello powder, how do you make your jello?"

jag och lisaLisa – min bästa icke-ugandiska vän i Kampala – har åkt vidare till Nairobi mot Sudan och Etiopien idag. Hon var den som lånade mig schampo andra dan här & sedan dess har vi hängt en del, delar rätt mycket inställning till saker och ting här. Hon är från USA, halvmexikan och inte superimponerad av amerikansk politik, reser själv i Afrika men fastnade i Kampala då hon liksom jag blev helt tagen av stan och landet (plus att hon blev erbjuden jobb här och var tvungen att stanna till och fundera). Hon är inte heller automatiskt rädd för människor eller beredd att bli blåst bara för att hon är vit, hon är mycket fart & fläkt och vi har lika roligt när vi går ut som när vi diskuterar. Blir ett litet hålrum när hon försvinner.

Trafikstockningstrivsel

Det är inte fråga om centimetrar utan millimetrar när minibussar, lastbilar och land cruisers ska knö sig fram och försöka mötas på en liten avsides grusväg efter att alla kommit på ett smart sätt att undvika trafikstockningen på huvudgatan. Jag sitter längst bak i hörnet på en minibuss och tittar fascinerat på. Den här typen av trafikkaos är lagom, så långsam att enda risken är bucklor (till skillnad från toktrafiken på landsvägarna, varenda dag är det frontalkrockar med brutna ben och annat elände – många döda när det är som värst).

Senare på kvällen sitter jag och Mabel i samma trafikstockning, den värsta hon någonsin har sett. Vi har stannat till i mataffären och handlat och är på väg hem. Jag sitter och äter sesamfrögodis, i bagaget ligger all min packning och allting känns bara så självklart, bra och hemma. Dagen har varit lite tom efter att Erik åkt (så snabbt det går från att man delar allt till att vara tusen mil ifrån igen) men med en gång är det överslag av hur fantastiskt bra jag trivs här. Det känns som jag och Mabel har känt varandra i åtminstone en halv evighet. Tycker bara bättre och bättre om henne hela tiden – hon har en livssyn som stämmer fruktansvärt bra med min.

Flyttat hem till henne i ett litet hus i en by/förort till Kampala. Hon är väldigt social och extremt spontan. Vi fastnade för varandra med en gång och när jag pratade om att hyra ett rum tyckte hon att jag kunde flytta hem till henne. Hon är noll knusslig med pengar, ”strunt i det, du kanske kan hjälpa mig lite med hyran bara” (som är 700 kronor i månaden, så jag betalar halva utan vidare). Här är perfekt för vad jag behöver: el för att kunna skriva vid datorn, kylskåp, spis, liten balkong/uteplats, ingen maid. Vi har sagt att vi lagar mat åt varandra. Hon har en dotter på 14 år som går på boarding school så jag får hennes rum.

Hon, hennes systrar och kollegor är stormförtjusta i mig och Erik. Tog med honom till sekreterarbyrån i förrgår innan han åkte hem. Har blivit bjuden på systerns examensfest. De kommer från en liten by i sydvästra Uganda. Mamman har aldrig gått i skolan, men som så många andra i det här landet värdesätter de utbildning högt. Första sju åren gick Mabel barfota till skolan, först i secondary school fick de skor. Nu har ena systern tagit en fil.kand. här på Makerere University.

Inser att jag nog är väldigt mycket medelklass, romantiserar varken rikedom eller fattigdom men har väldigt starka bildningsideal. Inte vad gäller just akademiska studier men grunderna. Som vi har pratat om här, genom utbildning kan fattiga människor få tillräckliga kunskaper om hur man till exempel kan starta upp en verksamhet i mindre format. Att kunna ta till sig information (läskunnighet och veta var den finns) och att förhålla den till annan kunskap tror jag också är väldigt avgörande för människors livsmöjligheter.

Ska bli skönt att krypa in i en mer vardagsliknande värld, blivit nästan övermycket socialiserande – så mycket trevligt folk hela tiden. Nu kan jag åka in till stan när jag vill ha kaoset (är ju förtjust i alla människor, all aktivitet), hälsa på folk då och då och hålla mig här i byn när jag behöver koncentrera mig på uppsatsen eller vara lite själv. Jag är helt överväldigad av hur bra jag trivs på alla plan.

Fredag och ljummen kväll;

vi ska ut och jag har inte tagit med någon extratröja och får tusen frågor om varför. Försöker förklara att jag är svensk och inte känner kyla när Pinky blixtsnabbt replikerar ”oh, I’m Ugandan, I don’t feel dust”.

Vägdammet här sätter sig överallt, det är så dammigt att en del till och med sköljer sina bananer. Håret får samma struktur som av saltvatten (som för mig i och för sig är en tycka-om-känsla).

Vi ska på en contemporary dance festival men det är redan slut när vi kommer dit. Det slutar med att vi går ut på Rouge och dansar till klockan fem. Otroligt roligt att gå ut här, man träffar så mycket folk, och det är lika många tjejer som killar som söker kontakt.

Från Mengo, över kullen och ner igen

mengo jenny

Om man fortsätter längs Nateete Rd., inte in mot stan utan åt andra hållet, förbi ett par skolor, några marknader för kläder, fisk och frukt, svänger av på vägen till Masaka  och in på en röd jordväg till höger en bit längre fram, kör förbi ett fält och spridda hus, så kommer man till en liten samling hus dit jag ska flytta – hem till Mabel. Det är bra, enkelt, litet och tryggt.  

Den bästa mannen på jorden

erik i kigali

När jag säger till folk här att vi har varit tillsammans i sju år och ändå inte är gifta är det så att folk bara gapar. För att inte tala om vad de gör när jag berättar att han tvättar, städar och lagar mat. Mabel har separerat från sin man för att han var lat och hon trött på att ta hand om honom. Problemet här är lite som överallt där man kommit bort från att kvinnans plats är vid spisen – hon förväntas arbeta och ha en inkomst p l u s dra lasset därhemma. Mabel säger att hennes omgivning tycker att hon är konstig, men hon sköter sig helst och bäst själv.

Att vara tillsammans med Erik är lite som att plocka russinen ur kakan. Man har alla de bra sakerna med att vara i en relation – förälskelse, trygghet och någon att dela vardagen med – samtidigt som man ger varandra utrymme att leva sitt eget livsspår och göra de saker man känner för vad gäller att resa, jobba och vara. Sedan är kärleksrusattacker inte att förakta och det är väldigt lyxigt att bo ihop med sin bästa vän.

Sista kvällen här innan han åker hem – vi ska gå på etiopisk restaurang och dricka lokal öl.

Sprudlande humör på sekreterarbyrån

Det vänder snabbt när det vänder. Onsdagen blev en skön uppåtdag. Mabel – kvinnan i bilen – blev min nya kompis. Hälsade på där hon jobbar och träffade hennes systrar och massa folk. Man blir så uppdragen och tagen av all öppenhet och positivt bemötande. Det verkar inte finnas en automatisk uppdelning mellan svarta och vita här, som en som bott här i flera år sa. Och ja, samhället ger ett helt annat intryck än det sydafrikanska, människor från flera håll ser ut att tycka om att blandas. Sedan syns ju självklart färgskillnaden, jag blev upplockad av Mabel just för att jag är vit och för att hon kunde relatera till hur hon kände sig som ensam svart när hon var i Storbritannien (och mest, tror jag, för att hon är sådan). Hon är 45 år, entusiastisk, uppåt & utåt, okomplicerad och intressant att prata med. De har en sekreterarbyrå där de skriver, kopierar och liknande. Stället ligger på en liten bakgård precis vid mina häng National Theatre och Masala Chaat House. Idag hade de extraverksamhet och sålde röda och gula rosor på trottoaren utanför. Alla hjärtans dag är stort här.

Erik verkar ha hittat sin grej – att forskajaka i Nilen, han är helt lyrisk. Blivit biten av fiskar i hälarna och nästan gjort en eskimåvändning. För egen del nöjer jag mig med ännu en dag i Kampala, nya bekantskaper och cassavagratäng. Stönar inte ens när elen går för fjärde gången, konstigt hur snabbt man faktiskt vänjer sig.

Avundsjuka kors och tvärs

Människor överallt drömmer om någonting annat som det verkar. Svenskar som vill till en karibisk ö, ugandier som vill till USA, amerikaner som vill till Västeuropa. Det är som en allmänmänsklig grej, att längta någon annanstans. Globalisering verkar handla om stora mått avundsjuka kors och tvärs och visioner om en bättre värld bortanför den man lever i.

Onsdag & försök till rätsida

Står uppe på krönet av kullen och försöker få en av minibussarna att plocka upp mig för att åka in till stan; alla är proppfulla & stannar därför inte. En bil kör in till kanten och jag skakar ”nej tack ingen taxi” med huvudet, en kvinna vevar ner och frågar vart jag ska och eftersom det ligger på vägen till hennes jobb får jag skjuts och en trevlig pratstund. Träffar Amanda för en kopp kaffe och försöker sedan göra något åt mitt liv vilket för tillfället handlar om att söka jobb, köpa ibuprofen och maila min handledare på Röda Korset här som är tillbaka från möte i Genéve. Dr Anna har lugnat mig med att mitt myrbett i tån inte har med nackvärken att göra och att jag inte har meningit (symptom nackstelhet). Alla människor borde ha en syster som snart är färdig läkare. Gör en dessutom stolt.


Arg

Jag har blivit av med mitt jobb. Inte själva anställningen men det spelar liksom mindre roll. Inte värst för mig och #%§!¤ vad jag kan tycka illa om vissa personer (tystnadsplikt och omsorg om ordval gör att jag inte skriver mycket mer än så). Känns som om jag har hällt en massa energi i ett såll; allt vi har byggt upp kommer att ryckas upp med rötterna.

För egen del kan jag med en stor portion positivt tänkande se det som en spark i ändan att mitt ekonomiska skyddsnät försvinner, men mest undrar jag vad jag ska göra nu. Dessutom har jag fått nackspärr/förbannat ont och kan inte följa med Erik som åkt till Nilen för att gå en tvådagars forskajakkurs. Skit.


Unlimited Nonsense

Det är liksom antingen eller. Pulverkaffe med riktig mjölk eller riktigt kaffe med pulvermjölk. I Kampala, denna förlovade stad, har vi idag hittat ett ställe som serverar hiskeligt dyrt (relativt sett; kostar mer än en köttgryta) gott kaffe. Det finns nu två saker som jag gillar med civilisation: elektricitet & islatte.

Kampala är lite som att komma hem. Lisa, den amerikanska tjejen, är kvar när vi kommer tillbaka (men har bestämt sig för att inte ta jobbet). Vi bestämmer oss för att gå ut och äta indiskt och blir till slut åtta pers som åker in till stan. Sedan går några av oss ut och dansar till framåt småtimmarna. Schysst & blandat ställe.

Dagen efter är det söndag och vi har tvättdag. Det är betydligt mer terapeutiskt att stå med baljor och tvättvål än att springa upp och ner i tvättstugan. Och ganska rent blir det. Pratar med en man från Congo som arbetar för FN:s fredsbevarande trupper med att transportera bränsle. Han är baserad i Kampala och har hus här men föredrar att bo på hostelet (och tvätta sina kläder själv). Mycket intressanta historier-- han kallar UN för Unlimited Nonsense.

Vid Victoriasjön

sseseskogen

Vakna utsövd klockan sju på morgonen, gå på toa och sedan ner till sjökanten bara för att det är fint, bli stucken av en mygga. Kravla sig tillbaka till sängen, ligga vaken ett par timmar, öppna fönsterluckorna och se när vinden friskar på och ruskar om träden. Gå upp och äta fruktsallad i jeans och ulltröja, frysa men fortfarande tycka att det är ok att vara barfota (värt det). Prata med en man och titta på fåglar i hans kikare. Se vädret slå om på fem minuter, sätta på sig linne, kjol och faktor 15 och tycka det är lite för varmt även i skuggan. Läsa ett kapitel i en bok om internationella organisationer, ta en promenad upp till Kalangala – orten på ön – och bakom ett draperi hitta ett matställe, äta bönor, fisk, cassava och matoke (matbananer kokade i bananbladspaket – Ugandas huvudföda) i portioner för arbetare, gå tillbaka till där vi bor och dricka kaffe. Gå en ny promenad längs stranden, förbi en liten by, vidare och sedan in i regnskogen, bli biten av myror i fötterna då man föredrar att gå i flipflops, tycka om ljudet av alla fåglar men inte ha tålamod att titta på dem en och en. Promenera tillbaka, förbi ett litet stånd i byn som säljer grillad fisk & ananas, köpa en stor ananas, bli vänligt hälsad på av alla man möter, få sällskap av en hund, tillbaka vid vår lilla bukt äta så mycket ananas man orkar och ge bort resten, se det mörkna, sätta oss på en bänk där igen vid sjökanten och bara titta på när det gör det, lyssna på Tocinho och Moneybrother i ipoden, ligga i Eriks knä, när det blir helt mörkt inse att klockan är åtta och kvällsmaten serverad, äta några portioner mat till, prata med en man som är rädd för precis allting, råka berätta för honom att det finns flodhästar & bilharzia på ön, komma till ro, borsta tänderna under en tapp på gården och somna till ljudet av hönskackel lite fräknigare än vad man vaknade.

Survival of the fittest

De runda bollarna till fågelbon som de knallgula fåglarna har byggt i träden regnade ner i natt. Hela dan har de varit upptagna med återuppbyggnad & kamp då vissa fåglar försöker ockupera andras bon.

Vid kvällsmaten tigger gårdskatten fisk från oss, tröttnar till slut på att bli ignorerad och hugger en av småfåglarna mitt framför oss.

Ljuskällor (sol, stjärnor & eldflugor)

Vid halv sex-tiden står solen fortfarande högt, sedan går den ner snabbt och vid åtta är det helt mörkt. Vi äter fiskgryta, potatismos, aubergineröra och ris och dricker kall öl. Eldflugorna nere vid stranden ser ut som blinkande stjärnfall fast på nära håll och ikväll överröstar grodorna syrsorna.

Innan mörkret och myggen passar jag på att duscha. Har nog aldrig varit såhär lortig. Min blekt mintgröna tröja är den enda långärmade jag har med mig från Kampala och det bruna börjar sakta ta över. Vägdamm, smuts från minibussarna, en veckas användning och fingeravtryck från rånarna har solkat ner den. Älskar att duscha i utomhusduschar och att lukta tvål. Torkar sedan i den sista kvällssolen innan den mintgrönbruna tröjan åker på igen.

När mörkret kommer tänds lamporna. Ovanligt pålitlig elektricitet här; stället drivs av solenergi. Nere på stranden kommunicerar Erik med eldflugorna med hjälp av kameran, fångar sedan en av dem som lyser mellan fingrarna i hans kupade händer.

Kapsylkonst

Så snyggt; alla kapsyler i en massa olika färger nertrampade i grustrottoaren utanför hål-i-väggen-pubarna och drickabacksaffärerna så att de bildar en sorts mosaik. Samma princip på väggarna i vår banda som är uppspikade med spik genom kapsyler för att ge stadga. Det blir ett slags slumpartat färgklickssystem på väggarna av Bell, Sprite, Coca-Cola, Krest, Nile Beer. Lite ”art by accident”.

Bilharzianoja

ssese

Stjärnfall i nästan samma takt som lagunen i Moçam, en eld nere vid den vita stranden, en blå och en mintgrön fiskebåt i sjökanten. De säger att det är lugnt med bilharzia just här men att veta att det finns i Victoriasjön gör oss nojiga. Som Erik säger, parasiter är ångest. I övrigt är detta inte långt från paradiset. Vi bor i en banda, en liten trähydda, och hela stället andas l u g n. Ljudet från syrsorna öronbedövande, några fåglar kvittrar & låter, i övrigt är det nästan helt tyst. Nere i vattnet står några personer även efter att det har blivit mörkt och letar efter ett fiskenät. De har lagt i det här, en liten bit från byn och utan boj, då de fiskar med mindre maskor än vad som är tillåtet. Nu hittar de inte linan för att dra upp det.

Ugandas landslag är Arsenal

Efter några mil längs en knagglig jordväg kommer vi fram till Victoriasjön. Allting känns med ens väldigt mycket bättre. Där står en man och lagar pannkakor som vi äter i väntan på att den redan överfulla bilfärjan ska gå. Luft, bensträck, mat – ibland är det bara basbehoven som behövs.

Eftermiddagssolen är riktigt varm. Det är skönt att åka båt. Vi pratar med en man från Tanzania på andra sidan sjön som är där och arbetar och diskuterar allt vi vet om fotboll (vilket sammantaget för mig & E tar ungefär en halvlång båtresa) med en kille från Kampala som går i secondary school på ön vi ska till & kan allt om Zlatan, Henke, Mellberg, Allbäck, kvalmatcher till VM och de flesta europeiska ligor. Fotboll är ett sådant universellt språk, enkelt att prata & ha samma referenser till.

En minibuss blir aldrig full

kullar

bussfönster

Tokfascinerad av själva resandet. Det där med att ha landskap, människor, miljöer och människor precis utanför fönstret, vara mitt i och fara förbi. Sydvästra Uganda och vyerna över kullar i flera nivåer och Vulkanbergen på rwandiska sidan-- känner mig tjatig men m i l d a  m a k t e r. Och när jag väl sitter där i minibussen tänker jag inte på olycksriskerna som jag innan är så teoretiskt medveten om. Rån, snäckfeber & malaria till trots – den absolut största risken man utsätter sig för när man reser är ju trafiken.

På minibussarna hamnar man också mitt uppe i allt och får ibland världen rakt i knät. Det är obligatoriskt med bilbälte i framsätet och inför poliskontroll kämpar föraren med passageraren som aldrig använt bälte förr och virar det runt halsen. På ugandiska sidan kan vi helt plötsligt kommunicera med folk igen (fördelen med fd engelska kolonier jämfört med belgiska) och folk kan kommunicera med oss. Uganda är så slående övervänligt så det finns inte. Blir kompis med en pensionerad veterinär och även andra på bussen är nyfikna och intresserade av riktiga längre samtal. Vi hamnar i Mbabare (bestämmer oss för att stanna när det blir mörkt), äter på en plaststolsrestaurang med utsikt över en livlig gata och Erik går till en frisör och trimmar skägget.

Det var dag ett i vägen tillbaka österut. Dagen efter förbannar jag minibussystemet - hur ineffektivt är det inte att ha en massa människor inknödda i en buss i två timmar i väntan på att den ska bli full? Dessutom sitter vi sex pers i baksätet och jag är trött efter timmar av resande. Så länge vi rör oss är det ok men jag får panik på väntan. Och utan mat blir jag låg och det börjar bli tröttsamt att en attraktion som vit, folk som kommer fram för att nypa en i skinnet, barn & vuxna som hojtar mzungo!, mzungo! (”vit människa”). Idag har det dessutom varit flera småbarn om blivit rädda för både mig och Erik. En gömde sig, en började gråta, en som till slut hade vågat ta min hand hoppade fem steg bakåt när han såg Eriks.

På minibussen skrapar radion bara och vi är fastkilade i en och samma ställning i flera timmar. På busstationen i Mbabara har vi lyckats köpa med oss tretton passionsfrukter för några kronor och de är det enda som lyckas göra oss på humör.     

Saker som gnager

Lyssnar på Devendra Banhart och tänker för mycket. Ligger under ett vitt myggnät, ihopkrupen med en sovande Erik och jag måste gå upp för det bara snurrar. Flyktingar, UNHCR, upplägg på uppsatsen, var jag ska bo kommande veckor och boken jag läser –--

Det är skrutt så orättvis världen är. ”Aboke Girls” handlar om flickor i norra Uganda som blir bortrövade av/tvångsrekryterade av LRA, Lord’s Resistance Army. Inte klokt med en konflikt som bara slagit knut på sig själv, där våldet upprätthålls av dess offer. En och en halv miljon internflyktingar är en av konsekvenserna av en av världens, enligt FN, mest tysta konflikter. Nu har det varit lugnt i några månader. Folk i internflyktinglägren börjar gå tillbaka till sina byar, åtminstone under dagarna för att jobba. Flyktingar är de inte enligt internationell lag, då måste man först korsa en gräns. Många flyktingar från Sudan blir dubbelflyktingar efter att ha tagit sig över till norra Uganda och sedan tvingats fly igen.

Med mina parallellböcker om länderna i Nord som utvecklar mer och mer restriktiva immigrationspolicys blir det frustrationsnivåer som det sprakar om och alldeles för mycket osund tankeverksamhet.

Nästan religiöst

gorillaerik

Alfahannen är som män i allmänhet – kliar sig på magen och petar näsan (inspekterar resultatet och äter upp det). Gorillor är till 97 procent genetiskt lika människor och till skillnad från många andra apor klänger de inte i träd utan lever sina liv på marken. I gruppen finns två ungar som leker och interagerar med varandra som vilka barn som helst. Mamman håller stenkoll och ser till att ha dem i närheten. De vuxna ligger i gräset och vilar, sitter, rör sig för att plocka ner en ny gren att tugga på. Livet verkar rätt skönt. Vi är uppe i Vulkanbergen och mötet är så nära, så personligt, så bortom allt att det nästan är religiöst.

erik och gorilla

Vi kommer upp till spårarna efter en dryg timmes vandring genom blöt & geggig bambuskog med tät grönska. De har satt av ännu tidigare på morgonen för att spåra gorillorna utifrån var de var igår. Framför oss skuttar helt plötsligt en svart jättehårig bergsgorilla och det går inte att förbereda sig på hur man ska reagera. Vi går runt från andra hållet och där i en glänta sitter alfahannen, kallad ”silverback” då pälsen på ryggen grånar när han blir vuxen, och tuggar på gräs och blad. Säkert mer än tvåhundra kilo tung, imponerande käke och väldigt lurvig. Labbarna är blankt svarta och enormt stora. Gorillor är snälla vegetarianer & vi får en halvt ointresserad blick när vi stiger in i hans värld.

Så kommer en hona bärandes på en unge in i gläntan, hon knäcker en kvist och alfahannen far upp. En bambugren går av och träffar Erik i huvudet. Vi är på en armlängds avstånd nu & vet inte riktigt vad vi ska göra – det är med en väldig respekt man står där öga mot öga i deras hemmiljö och det rusar känslor av overklighet över en. Plötsligt tar en av vakterna/guiderna tag och drar undan mig då ytterligare en gorilla kommer precis bakom på väg upp i gläntan. Vi ska hålla avstånd, inte för att de kan skada oss utan för att vi kan smitta dem (och vakterna har inte gevär för att skydda oss från gorillorna utan för att skydda dem mot tjuvskyttar). Själva tumultet varar inte länge, kanske ett par minuter och vi har kommit lite närmre än vi ska och ett par av ögonblicken hör förmodligen till de mest intensiva i mitt liv.

Alfahannen hoppar upp på en liten höjd. Vi får en timme till med gorillorna i ett annat slags – saktfärdig - intensitet på några meters avstånd. Förstummande.

Nar orden inte riktigt racker till

Maste ta tillbaka alla oversvallande adjektiv jag har anvant tidigare for att beskriva landskap. Rwanda ar det vackraste land jag nagonsin varit i. Vagen norrut mot Vulkanbergen kanns extremt valregisserad, det ar upp & ner, kullar kladda av uppodlade falt och terasser, gronska, trad och sma hus i samma rodbruna farg som jorden. Det hisnar, lite dimma langre bort, bulliga grona berg som avtecknar sig med sma slingrande stigar och bebyggelse, hela tiden ar det gront, varierar mellan flackt och brant & ar magsugsvackert.

Det ar sondag och manga manniskor ror sig langs vagarna till/fran kyrkan kladda i sina finaste klader, virade i tyger i fantastiska monster, kombinationer & klara farger som maste vara nytvattade, atminstone jamfort med det vi sett tidigare, for nagon liknande fargexplosion har jag aldrig upplevt.

Vi ar nu i Ruhengeri, bor pa ett hotell pa en Vilda Vastern-gata. Dammet ryker fran grusvagen, nagra man bar cowboyhatt och hotellet fungerar aven som lokalt olhak.

Istallet for folkmord

kigali

En filmfestival blev jag sa trott pa mig sjalv for att jag bara klamde dokumentarer om folkmordet i Rwanda och annat elande som bit for bit fick mig att tappa tron pa manskligheten. Bestamde mig for att koncentrera mig pa ma-bra-filmer och har atminstone hunnit sa langt att inget hamnar pa min att-se-lista nagonsin som inte har atminstone en gnutta hopp. Den nyansskillnanden gor mycket.

Och jag har forsokt att gora Rwanda till ett land att associera till annat an folkmord. Nu ar det kullar, berg och charm, reserverade manniskor och omvaxlande vader, sma trad planterade i trottoarerna skyddade av bildack, overflod av manniskor & kontor som  vaxlar pengar (eftersom det i Rwanda inte finns en enda bankomat som accepterar internationella Visa-kort), indisk mat, nastan fler FN-bilar an vi sag i Sarajevo, vantan pa att regnet ska sluta i skydd under ett tak med Hot Chip i ipoden tillsammans med Erik (jag dansar, han tycker att vi ska sta still), apotek och pappershandlar i varje gathorn, "Source du Nil"-vatten, fungerande internet och grova gula plastsandaler.

Sedan finns det nagon kilometer utanfor Kigali ett Memorial Centre, ett folkmordsmuseum som ar riktigt riktigt bra och det gick inte att inte ga dit. Saklart valdigt speciellt att lasa, se och ta in nagot som ar sa farskt i samma miljo dar saker och ting ser likadana ut som pa utstallningens foton och videofilmer, men ocksa valdigt bra att satta det i ett sammanhang. Folkmordet hamnar har i en historisk kontext dar hutuer & tutsier och kolonialismens inverkan pa etnisk uppdelning forklaras, med information om politiska maktspel och tidigare konflikter efter avkoloniseringen. Den satts i ett varldsperspektiv genom att vara gjord utifran ett "oss" istallet for ett "dem" och skuldbelagger inte vast mer an vad jag tycker ar berattigat. Plus att den hamnar i ett storre sammanhang genom att vaning II handlar om andra folkmord runt om i varlden.

Det ar svart att tanka sig Kigali som annat an en fridfull plats. Den har sin lunk och en - i mina ogon - lugn sorts blyghet buren med en ryggrad av stolthet. Det gar inte att forestalla sig lik langs gatorna och folk som mordar varandra med machete. 1994 ar inte langesedan och Kigali idag kanns bara som en lugn, vackert belagen oas. Vi bor ovanpa en blomsteraffar dar vi kan titta ner nar de star och binder blommor vid ett litet bord pa trottoaren omgivet av sma palmer i krukor. Fran balkongen ser vi aven ut over en skola och bebyggelse som klattrar upp pa kullarna pa andra sidan dalen. Efter torsdagsmysteriet har Kigali oppnat upp sig och blivit livligare och darmed begripligare. Jag har haft langa perioder av ma-bra-rus dar allting gar ihop. Fantastiskt att vara i den har delen av varlden och fantastiskt att vara har med Erik. Han kan gora mig spattig av gladje och kombinerat med kanslor av hur bra allting ar kallar han mitt beteende for damp.  

Vad man kan kalla en kass halvtimme

Efter ett toabesok pa indiska restaurangen kommer Erik tillbaka till bordet och klagar pa att han har lite ont i magen. En halv minut senare svimmar han (ar helt vack, beter sig kusligt, sparrar upp ogonen och gor konstiga ljud). Jag blev jatteskakis och fick ingen kontakt med honom men sa kvicknade han till och vi gick in pa toaletten och han spydde mer an vad jag trodde var fysiskt mojligt. Han blev normal igen och vi kunde ga hem. Han har blivit matforgiftad av levergrytan dan innan (han ska sluta resa i u-lander nu sager han, hans mage ar for vek). Jag kanner mig nervos med att vara sjalv med det har igen och vill veta att jag har kontakt med nagon darhemma, messar Anna och Karin.

Sen skulle jag ut och kopa en flaska vatten till Erik och eftersom jag ar uppjagad gor jag nagot jag normalt aldrig gor, jag tar planboken och mobilen i handen (da jag kanner att jag maste veta att telefonen verkligen fungerar foljer den med ut) och gar till en liten affar. Kigali raknas numera som Afrikas sakraste huvudstad. det ar lugnt och man kanner sig minst lika trygg som hemma. Gick och tankte pa det nar tva killar kommer ifatt bakifran och ranar mig. De bander loss mina hander och tar planboken som ar helt tom forutom en sedel vard 70 kronor och mobiltelefonen som for det forsta ar trasig och for det andra ar sparrad till svenskt mobilnat (besvikna de maste ha blivit, stackarna, mycket vasen for ingenting).

Det lustiga ar att jag inte blir radd nar de hoppar pa mig, daremot helt knackt eftersom mobilen i den stunden inte kanns som en mobil utan en livlina, min mojlighet till kontakt om Erik skulle bli samre. Det jag blev radd av var min egen reaktion - just att jag inte ens i stunden blir radd utan arg och kampar emot och sager saker som "snalla, jag behover den".  D e t   ar dumt. Ska trana mig pa att slappa saker i fortsattningen nar jag blir ranad, det var ju likadant i Brasilien (da med det fina resultatet att jag lyckades behalla kameran, men det ar ju dumt anda). Nu kom jag i alla fall pa det efter en stund, fragar mig sjalv vad tusan jag haller pa med och slapper grejerna.

Bra i stunden och i ett storre perspektiv var reaktionen fran folk runt omkring. Sakert atta killar kommer springande for att hjalpa till. Sen ber alla om ursakt har, de kanner sig valdigt knackta over att vi har en dalig upplevelse i deras land och hur manga som helst har tagit pa sig skulden... Shit happens forsoker vi forklara, det har ingenting med landet att gora, rotagg finns overallt.

(Erik mar mycket battre, han har turistdiarre men det ar ingen fara med honom.)

Papperspasereformen

De har infort en ny lag som forbjuder plastpasar i Rwanda. Poliser langs vagarna soker igenom bagage for att beslagta alla de hittar. Glada lyckas vi smuggla in ett par stycken, en "nodvandig" som mina vandringskangor ligger i, men tycker att det ar ganska charmigt att bara hem vara varor fran mataffaren i en papperspase under armen,

Dar ligger bland annat en liten burk Nescafe - det ar nu officiellt: min bojkott har fallit. Helt omojligt att undvika Nestle pa den har kontinenten som det verkar. Sa gar det nar ens principer inte ar starkare an ens koffeinberoende.

nescafé

Torsdagsmysteriet

Rwanda ar valdigt kulligt. Vi aker fran gransen i norr ner till Kigali och det ar sa vackert att det knappt gar att ta in. Grona berg har alltid varit det landskap jag suger at mig mest av. Akt etappvis med bilar som funkar som fyll-pa-taxis langs vagen, atta personer som mest inklusive en bebis och jag har ingenting emot att det ar trangt.

Nar vi kommer fram ar det  langt ifran trangt; Kigali och Kampala ar som natt och dag. Det ar lugnt och tomt och mest stangt. Vi kampar med artighetsfranskan (goddag, tack, hur star det till) och med att hitta nagot stalle mitt i centrumsmeten som serverar mat. Icke. Inte ens hus dar det star pamalat Restaurant/Cafe/Snackbar gar det att fa nagot att ata. De bara ler. Nej nej, bara ol. Till slut hittar vi ett litet stalle dar de visar musikvideos med militarer som star och jazzar i en park med elgitarrer och sma koreografier, dar vi efter nagra forsok fran menyn, "det har vi inte", till slut lyckas bestalla "nagonting med ris". Det blir bra; pommes, levergryta och ris och josen ar valdigt god.

Vi har lyckats ordna gorillatillstand! Att besoka bergsgorillorna (de ar bara knappt 700 kvar & lever bara har, i skogslandet bland vulkanbergen dar Rwanda, Uganda och Congo mots) ar stort har. Tillstanden och fa och dyra. Nagon massturism kan det inte bli tal om, max atta personer per dag far besoka varje flock, men viljan att besoka dem och formerna for det ar som det ser ut nu enda garanten for deras fortlevnad. Det finns helt enkelt ekonomiska incitament att skydda dem och deras omraden. I Uganda ar det valdigt nara omojligt att fa tag i ett tillstand, Rwanda har lite farre turister (spill over-effekten fran Kenya och Tanzania ar mindre). Det ska dessutom vara det basta stallet att se dem.

Pa kvallen hittar vi en indisk restaurang som har sa god mat att jag far rysningar. Vi ater sma krispiga rullar av cashew, russin och ost och en spenatgryta och koriandersas & en brun sot chutney som smakar lite som godare variant av hallonbalsamvinager. Ostafrika slar lugnt ut London nar det kommer till indisk mat. Mysteriet med franvaron av restauranger i ovrigt behover helt plotsligt ingen losning.

Kratersjoskajak, kungabygge och kartor

bunyoni

Lake Buyoni ar en kratersjo med sluttningar och oar av odlade terasser. Har ar lojligt vackert men ratt kyligt. Vi hade hoppats pa hyra kajak efter att ha last att man kunde det, men stallet har bara dugouts (en urgropt tradstam, 2-3 cm tjock). Vi paddlade ut och hade svara problem med koordination och samarbete, jag satt langst bak och forsokte begripa mig pa hur den fungerade. Erik har en fin teori:

 “Jag ar helt overtygad om att anledningen till att kajaker blivit sa populara ar att du slipper vissa potentiella konflikter. Man vet att man slipper braka. Man har varsin och sitter i varsin. Jag tror helt klart att de tar sa. Dugout var som att kora en j-vla pram med en onykter forare. Vi skulle ha tagit en mycket mindre, den hade ett sadant troghetsmoment. Vi borjade svanga at ett hall, innan vi hade hunnit paddla pa andra sedan hade vi hunnit ett helt varv nastan. Helt vardelost. Till och med som barlast var man ett problem. Jag kande mig mer som ett problem an en tillgang I den j-vla kanoten. Paddlade jag inte pa fel hall sa lutade jag mig pa fel hall. Forstar du hur enkelt de tar att paddla kajak!” 

I ovrigt var det en latt sagolik varld, som hamtad fran nagon film. Det enda som storde idyllen var en stor halvfardig byggnad, paborjat som “slott under konstruktion”, ett skrytbygge for kungen men han hann do av hiv innan det blev klart och nu star det ode. Allt annat runt sjon ar smaskaligt. Vi gar pa promenad och med oss ar till slut ett helt folje av barn, klungan blir storre och fragorna fler. En getkilling kommer med en kvinna fran andra hallet men andrar sig och foljer med oss. Helt plotsligt, nar jordvagen borjar ga upp I en backe, ar det inget av barnen som vill folja med langre. De tar en by med onda manniskor dar, sager de. De har ormar pa sin mark pa grund av saker som hant dar tidigare. Det ar som en osynlig linje; tvarstopp. Vi fortsatter ga, traffar andra manniskor och hamnar vi en skola med ett intillliggande projekt dar vi koper varsin Fanta och Erik forklarar exponentiell tillvaxt och hur varldskartor ar konstruerade for en tjej som just borjat arbeta dar.  


Varenda nyans av gront som finns

Boskap 2

Pa en av gatorna i centrum sitter vi i mer an tva timmar och vantar i bussen pa att den ska ga (maste bli full forst). Jag trottnar inte pa att titta pa kaoset. Erik ger sig ut och lyckas hitta fruktsallad i pase med vattenmelon, duriam, sockerror och ananas. Sedan genom ett landskap av groan kullar, bananpalmsskog och nagra underliga vaxter som ser ut som grona maskrosfrobollar i jatteformat. De murade husen har oftast en mintgronmalad framsida, forrutom de som ar malade i mobiltelefonbolagens farger – som finns i minsta by – helgult (MTN) eller cerise med gula dorrar (celtel). Har i Ugandas sydvastra horn lever varldens konstigaste boskap som har sa horn sa tunga att de knappt orkar halla upp dem, vissa tjuga cm i diameter. In pa en vag bland bananplantagen cyklar en man med kostym, utanfor nagra hus ligger hogar av majskolvar utan majs som anvands som bransle, en bit bort gar ett brollopsfolje, lastbilar overfulla av matbananer kor forbid. Vi ater grillad majs och notter och sesamgodis under sex och en halv timmes bussfard.


Frikonsert (mandag igen)

Plotsligt borjar folk hojta till och springa fram till scenen. Mandagshanget med jam session pa National Theatre har flyttat utomhus, folk sitter och dricker ol och tar det lugnt i grongraset. Det ar packat med folk (inget intrade & valdigt populart) och lokala formagor pa scenen. Sa kommer Bobby Vein, som till och med jag har hort talas om – ugandakandis som brukar spela for betalande publik – upp pa scenen och hanget andrar karaktar. Folk blir glatt tokiga, sjunger med och viftar med armarna, och konserten ar riktigt riktigt bra.

Vi har varit pa upphittat favvostalle, indisk restaurang pa bakgata alldeles i narheten innan. Kampala har en stor indisk befolkning stallets coconut chutney ar som fran en battre varld. Dar med Erik och Lisa, en tjugotrearig amerikansk tjej som reser genom Afrika och kom hit ungefar samtidigt som mig. Vi har pratat massor & hon har omvarderat en hel del senaste tiden och vill inte tillbaka till USA. Denna dag har hon genom lite osannolika sammantraffanden varit pa intervju for ett jobb som finance manager pa nagon kafferelaterad industri, som hon fatt. Hejhopp. Alla planer fran igar (luffa upp till Istanbul) ar rubbade. Hon ater masala och funderar pa vad hon ska gora med sitt liv (ikladd mina medpackade “intervjuskor” da vi trodde att flipflops skulle funka sadar). 

Vi ar en liten vit klick sen pa spelningen. Vi, en tjej som ar har och jobbar med schimpanser, en kanadensisk 55+advokat som reser sjalv tre manader mellan Nairobi och Kapstaden och Amanda som ar har for att studera NGOs. Knepigt igen med vithet, folk har ar trevligt nyfikna & det ar svart att forhalla sig till att ens hudfarg snarare an personlighet oppnar upp dorrar. Inte utseendemassigt men pa andra satt ar det valdigt latt att smalta in och det ar en skon bubbla av trevlighet & intensitet.


Uppsatsarbete

jag på balkongen i kampala

Det ar samma lagom varma vardagslunk och jag ar omgiven av mer eller mindre samma manniskor och halvligger pa samma vinroda plyschsoffa pa altanen och laser mina bocker, med skillnaden att Erik halvligger mittemot och laser The Last King of Scotland (aktuell pa bio har & hemma, om Idi Amins personliga lakare).

Erik har fatt en slang av ugandaforalskelse han ocksa. De tar sa bra har. Vi har flyttat ut pa garden till en banda, fristaende litet rum, bland avokadotrad & fjarilar. Vaknade i natt av regn som smattrade mot plattaket pa hogsta volym. Blev naturligtvis tvungen att halvt pakladd springa ut pa toa. Ar lite fortjust i det svenskartade sommarvadret.